Читај ми!

Скупштина о амандманима на буџет

Посланици у Скупштини Србије разматрају амандмане на Предлог буџета за 2014. годину. Опозиција поднела више од 170 амандмана.

10.30 - Посланичким питањима почела седница Скупштине на којој се расправља о амандманима на буџет. 

Републички парламент расправља у појединостима о Предлогу буџета за следећу годину, којим је предвиђен дефицит од 4,6 одсто БДП-а.

Министар финансија Лазар Крстић изјавио је да би Србија за 2015. годину требало да има консолидовани буџет, који укључује и буџете Војводине и локалних самоуправа, преточен у закон који ће разматрати Скупштина Србије.

"Мислим да би следеће године требало да имамо читав консолидовани буџет као закон који ћемо бранити у складу са измењеним Законом о буџетском ситему и да ћемо у контексту тога решити питање надлежности, а и финансирања Војводине и локалних самоуправа", рекао је Крстић у Скупштини.

Посланици, према садашњем законском решењу, разматрају предлоге закона о буџету Србије у које нису укључени покрајински буџети и буџети локалних власти, тако да није приказан пун износ прихода и расхода државе, а тиме ни ниво мањка у државној каси.

Како је додао, "Закон о финансирању Војводине де факто не постоји, без обзира на то што је уставном одредбом предвиђено да треба да буде усвојен", а и Закон о финансирању локалне самоуправе мора да буде промењен.

Оценио је да оно што Војводина приходује треба да одговара и надлежностима које има, а да се, уколико буде потребно, мањак новца надомешта из буџета Републике.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор рекао је на почетку седнице да је војвођански парламент поднео три амандмана на предложени закон о буџету за наредну годину, са јасном амбицијом да се корекцијом предложеног текста испуни уставна гаранција и Војводини обезбеди најмање седам одсто буџета Србије.

Истакао је да од 2008. године ова одредба из Устава није поштована, као и да Војводину не задовољава изјава министра финансија Лазара Крстића да је намера да се буџет за 2015. ради на основу нових закона о буџетском систему, о финансирању локалне самоуправе и финансирању Војводине.

Рекао је да очекује да ће се у предстојећим месецима питање Статута Војводине и закона о надлежностима и финансирању Покрајине "решити у пакету".

Посланик Демократске странке Србије Јован Палалић рекао је да, за његову странку, средства која су за Војводину дефинисана Уставом нису никада била спорна, али је, обраћајући се Иштвану Пастору, рекао да је важно да се Устав поштује у целости, "а не само када нам одговара, а када нам не одговара тражимо његову промену".

Пастор је на то одговорио да до овог тренутка нису имали прилику да виде одлуку Уставног суда у којој је део одредаба Статута Војводине проглашен неуставним, већ само саопштење, и да данас или сутра очекују ту одлуку.

"Уверавам вас да ћемо поступити у складу са одлуком Уставног суда и за то не треба уопште да имате било какву дилему", рекао је Пастор.

Посланик ДС-а Јанко Веселиновић оценио је да се не тражи ништо друго осим поштовања Устава Србије.

Рекао је да у Војводини трпи здравствени систем, образовање и друге важне области живота и упитао шта се дешава са радном групом која треба да припреми закон о финансирању Војводине.

Посланица ЛДП-а Јудита Поповић рекла је да ЛДП подржава амандмане Скупштине Војводине и да ће гласати за њих.

Како је навела, Устав се не поштује, нема закона о финансирању Војводине, а не ради ни радна група, и додала да нико за то не сноси одговорност.

Посланица СНС-а Маја Гојковић истакла је да та странка дели ставове и образложење Владе и да не може прихватити амандмане Скупштине Војводине.

Гојковићева је оценила да је шест месеци које је Уставни суд оставио до објављивања одлуке којом се оспорава Статут Војводине "сламка спаса" бачена Влади и Скупштини Војводине да "покушамо да нешто заједнички урадимо и ускладимо све акте Војводине са Уставом".

Посланик СПС-а Зоран Касаловић рекао је да та странка подржава став Владе и неће гласати за амандмане Скупштине Војводине, оцењујући да је потребно целовито, системско и конзистентно решење какво ће бити усвајање закона о финансирању Војводине.

Посланица УРС-а Сузана Грубјешић оценила је да је потребно променити Устав, како би и други делови Србије добили сличну аутономију као Војводина, док у Војводини, како је предложила, треба применити "вишеслојну аутономију", односно да Срем, Банат и Бачка добију већи регионални статус.

Посланици опозиције су поднели више од 170 амандмана и када се буде гласало, они ће бити, како су најавили, против буџета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару