Вучевић: Војвођанска влада без легитимитета

Усклађивање Статута АП Војводине са Уставом и законима је посао за нови сазив покрајинског парламента, каже градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Војвођанска Влада изгубила и легитимитет и легалитет, јер је политику и одлуке стварала на наутемељеном Статуту, истакао Вучевић.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио једа је за њега неспорно да усклађивање Статута АП Војводине са Уставом и законима Републике Србије треба да уради нови сазив Скупштине АП Војводине.

Он је рекао за Танјуг да је актуелна Влада Војводине у овом тренутку изгубила и легитимитет и легалитет, јер је своју политику и своје одлуке творила на Статуту који је, како је рекао, у доброј мери правно мањкав и правно неутемељен.

Вучевић сматра да је одлука Уставног суда Србије могла бити претпостављена, с обзиром на претходну одлуку по питању законитости, односно уставне усклађености, Закона о утврђивању надлежности Аутономне покрајине Војводине, који је, како је рекао, правни акт више снаге од Статута АП Војводине.

"Статут АП Војводине је у доброј мери противзаконит и противуставан и као такав неодржив. Покрајинска Влада је свој легитимитет одавно изгубила, што је потврђено у свим деловима Војводине и надам се да ће тако бити и на изборима у Оџацима следеће недеље", рекао је Вучевић.

Он је додао да је Влада Војводине изгубила легитимитет и због тога што је своју политику "конципирала на овом статуту и на чињеницама да је статут нешто што је ваљано и квалитетно урађено", а данас, како је казао, "имамо сасвим други резултат њихове политике".

Вучевић је поновио да би најнормалније и најприродније било да усклађивање Статута АП Војводине са Уставом и законима Републике Србије учини нови сазив покрајинске скупштине, али је додао да претпоставља да постојећа већина у Скупштини АП Војводине тако не мисли и да ће, како је казао, "на све начине покушавати да направе неку нову правну гимнастику како би се одржала на власти".

По Вучевићевим речима владајућа већина у покрајинској скупштини има суштински проблем како да грађанима Војводине, након одлуке Уставног суда Србије и након одржавања избора широм АП Војводине, што локалних што у месним заједницама, објасне да су легитимисани као представници грађана Војводине.

"Они тврде да су добили простор за усклађивање и да се, ето, ништа страшно у суштини није десило. Шта год да се деси и шта год показало да је њихова политика лоша они кажу да то није битно", закључио је Милош Вучевић, додајући да је евидентно да је владајућој већини у АП Војводини "једино важно да још који месец или још који дан дуже остану на власти".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару