Читај ми!

Мркић: Корачање ка ЕУ у интересу Србије

Србија опредељена за пут ка ЕУ, али и за јачање односа са другим земљама, поручио министар спољних послова Иван Мркић на свечаној додели диплома полазницима Дипломатске академије. Наше корачање ка ЕУ у нашем интересу и ми то радимо само зато што мислимо да је то добро за нас, поручио Мркић.

Министар спољних послова Иван Мркић рекао је да је Србија опредељена за пут ка Европској унији, али и за јачање односа са другим земљама.

"Наше корачање ка ЕУ је у нашем интересу и ми то радимо само зато што мислимо да је то добро за нас. Није у питању никаква снисходљивост, ни пошто-пото допадање некоме, него процена да је то добро за нас", рекао је Мркић говорећи на свечаној додели диплома полазницима Дипломатске академије.

Мркић је истакао да је од темпа приближавања много важније то што се Србија определила да иде тим путем.

Према његовим речима, сваки закон, свака мера, сваки стандард који се усваја, усваја се због тога што је то добро за наш народ.

"Једини је циљ да ми себи учинимо добро у долазећим годинама, и да не будемо запахнути неким другим заблудама", додао је Мркић.

Истовремено са тим путем, Србија развија однос са Русијом који, како је рекао, никад у прошлости није био тако добар, о чему сведоче и чести сусрети високих званичника две земље, као и капитални пројекат Јужног тога.

Најбољи могући односи са САД

Што се тиче односа са Сједињеним Државама, Србија такође жели да они буду најбољи могући, истакао је Мркић и додао да "смо ту преврат већ доживели, само треба да наставимо са јачањем тих веза".

О врло добрим односима са Пекингом, говори чињеница да "Кина једино у Европи, у Србији гради мост, једино код нас гради електрану и аутопутеве", навео је Мркић подсетивши на значај недавног сусрет два председника у Пекингу и потписивање најважнијих споразума.

Шеф српске дипломатије је указао на то да Србија при томе није заборавила ни остале земље света и континенте наводећи да је у последњих годину дана потписано преко 50 билатералних споразума.

"Тек ћемо се концентрисати на оне континенте где можемо да развијамо привреду", најавио је Мркић.

Младим дипломцима је шеф српске дипломатије поручио да када представљају државу то треба да схвате као част и привилегију.

"То треба да вам буде и прва и средња и последња мисао и то треба да радите на најбољи могући начин, савесно и приљежно", истакао је Мркић.

Мркић је рекао да је задовољан што је дипломе добило преко сто полазника из две генерације оценивши да Србија може у будућности да рачуна на кадар који ће је дично представљати и додао да ће тада сигурно бити довољно кандидата за амбасадоре у Вашингтон, Пекинг, Берлин.

Најбољој полазници Академије Марини Никодијевић диплому је уручио министар Мркић, а осталима директор Дипломатске академије Божин Николић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару