Читај ми!

Ружић: Србија отклонила политичке препреке

Процес преговора са ЕУ у техничком смислу може се завршити за четири године, уверен је министар Бранко Ружић. Србија је отклонила највеће политичке препреке у процесу евроинтеграција, али до то не значи да неће бити још политичких изазова на том путу, каже Ружић.

Министар без портфеља задужен за евроинтеграције Бранко Ружић изразио је, на крају вишедневне европске турнеје, уверење да се процес преговора са ЕУ у техничком смислу може завршити за четири године, јер је Србија сплетом несрећних околности имала дуг период за припрему за преговоре, што је оснажило њене административне капацитете.

Ружић је Танјугу, по завршетку посете Немачкој, Великој Британији, Француској и Италији, констатовао да је Србија отклонила највеће политичке препреке у процесу евроинтеграција, али до то не значи да неће бити још политичких изазова на том путу, због чега, како је истакао, политичка мудрост треба да буде идеја водиља ове и сваке наредне владе.

Домет посете престоницама неких од најутицајнијих држава ЕУ ће, како је рекао, бити јасно видљив већ 20. децембра када буде усвојен преговарачки оквир, који ће, уверен је, уважити и легитимне ставове земаља чланица, али и задовољити интересе Србије и њених грађана.

"Заједнички именитељ боравка у четири европске метрополе јесте да Србију виде као чланицу ЕУ и да желе да је виде као реформисано друштво у складу са европским стандардима, али и чињеница да одају висок степен признања кредибилитету ВладеСрбије за све што је урађено на пољу евроинтеграција и имплементације бриселског споразума", рекао је Ружић.

Нагласио је да сада, можда први пут, све земље ЕУ имају заједнички циљ да Србија постане пуноправна чланица.

Према његовим речима, током десетина разговора са високим представницима четири државе ЕУ делегација Србије, у којој је била и шефица преговарачког тима Тања Мишчевић, јасно је представила како и на који начин види сам процес преговарања и модел преговарања који треба да олакша динамику приступања Србије, а са друге стране је добила и јасне поруке све четири владе у вези са њиховом појединачном позицијом у односу на преговарачки оквир и модел за који се залажу.

"Исказали смо разумевање за њихове ставове и очекујемо да то буде двосмеран процес, односно да преговарачки оквир буде управо онаквог садржаја који ће нас успешно водити даљим корацима и да ће прва међувладина конференција бити одржана у предвиђеном року", навео је Ружић.

Он је додао да су европски саговорници веома високо оценили проактивни приступ и сугестије Србије када је реч преговарачком оквиру.

"Имајући у виду специфичан пут Србије који се своди на два процеса - приступање и нормализацију односа Београда и Приштине - наша основна жеља је да та два процеса јачају један други а не да буду узрок било какве блокаде", рекао је Ружић.

Како је закључио, важно је схватити да многе ствари и даље зависе од нас самих и да поред кредибилитета Владе Србије један овако изазован процес захтева константну будност и посвећеност свим питањима од значаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару