Читај ми!

Брисел очекује мирне изборе

Европска унија очекује мирне изборе на северу Косова и већу излазност Срба, што је кључно за сређивања односа Београда и Приштине, кажу званичници Европске комисије.

У круговима Европске уније се очекује да сутрашњи поновљени избори на северу Косова протекну уредно и мирно, уз знатно већи излазак Срба, што би отворило пут формирању Заједнице српских општина, као кључном залогу "сређивања односа Београда и Приштине".

То су агенцији Бета рекли званичници у Европској комисији, који су истакли да је јасно да избор Срба за градоначелнике на северу Косова желе како Београд, тако и ЕУ и приштинске власти, јер је иначе стварање Заједнице српских општина и политички и практично неизводљиво.

Ови извори су указали на то да је и косовски премијер Хашим Тачи у интервјуу британском листу Гардијан нагласио да је учешће косовских Срба на поновљеним изборима у северној Митровици "од животне важности за мировни договор Косова и Србије".

Тачи је додао да "Косово није угрожено интеграцијом Срба, већ је Косово угрожено ако се Срби не интегришу".

Званичници у Бриселу су приметили да је и помоћница америчког државног секретара Викторија Нуланд истакла да је развој збивања на релацији Београд-Приштина "охрабрујући".

А да Вашингтон жели да цео процес "трајне и опипљиве нормализације односа" две стране прати из прве руке, сведочи и чињеница да на последњем сусрету у Бриселу српског и косовског премијера и високе представнице ЕУ били и два званичника америчког Стејт департмента.v

Функционери у Европској комисији су сагласни у оцени да су посебно Срби у општинама на југу Косова, где чине већину, показали да су решени да, иако у оквиру косовских институција, створе сопствене органе власти и вид аутономије којом ће штитити своје интересе.

Они су истакли уверење да ће косовска полиција, Еулекс, а ако затреба и Кфор, сутра предузети благовремено и одлучно све мере да предупреде застрашивања и инциденте у првом кругу избора.

На опаску да су косовска полиција и Еулекс неумесно и касно реаговали и морали да позову војнике Кфора да би на изборима 3. новембра спречили застрашивања и насиље, саговорници у Бриселу указују на изјаву шефа Еулекса Бернда Борхарта да је мисија ЕУ темељно "размотрила поуке" из тих догађаја и спремила јасан план да обезбеди да се поновни избори у северној Митровици буду мирни, поштени и слободни.

Указали су и да је јучерашњи боравак српског премијера Ивице Дачића на северу Косова протекао мирно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару