Читај ми!

Ђурић: Без страха на биралишта

Држава урадила све да спречи да се инциденти на биралиштима у северној Косовској Митровици понове, каже за РТС Марко Ђурић, саветник председника Србије. Излазак на поновљене локалне изборе није само грађанска дужност, већ и патриотски чин, рекао је Ђурић.

Саветник председника Србије Марко Ђурић изјавио је, уочи поновљених избора на три места у северној Косовској Митровици, да нема друге опције осим изласка на изборе и победе. 

"Држава је урадила све да спречи да се инциденти на биралиштима у северној Косовској Митровици понове", рекао је Ђурић, гостујући у Дневнику РТС-а. 

Према његовим речима, веома је важно да сви они који су кључни носиоци одговорности за безбедност добро ураде свој посао.

"Мислим да су неки од проблема дијагностификовани који су уочени прошли пут. Свакако да је држава са своје стране урадила све да спречи да они појединци, који су били носиоци насиља, не дођу у ситуацију да поново застрашују грађане и вређају их на бирачким местима. Мислим да можемо са сигурношћу рећи да излазак на ове изборе представља не само грађанску дужност према Србији, него у овим околностим, и патриотски чин", истакао је Ђурић.

Према Ђурићевим речима, држава има своје инструменте путем којих прикупља обавештења и путем којих може да утиче, али додаје да се не дискутују сви аспекти планова јавно из безбедносних разлога.

"Али оно што је сасвим сигурно је да људи могу без стрепње да изађу на биралишта јер држава стоји иза њих када иду на гласачко место и да се то сматра нечим што је не само израз грађанске дужности, него и заиста нешто што је очекивање свих оних којима је Србија у срцу и нешто што је неопходно да не бисмо дозволили да северна Косовска Митровица, као што смо свих ових дана упозоравали, падне у руке Приштини", каже Ђурић.

Ђурић каже да је врло експлицитно речено ко су најодговорнији виновници стварања политичке климе у којој је дошло до тих инцидената.

"Сада ми као држава не желимо да узмемо улогу тужилаштва и судова и не желимо да наше институције буду перципиране на онај неозбиљан начин, на који су то неке паралелне институције оних у Приштини којe се труде да их изграде", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, морамо озбиљно и одговорно да се односимо према нашим институцијама.

"Оне раде на томе да амбијент буде одговарајући и веома је важно да ми, као грађани, урадимо оно што је до нас. Држава је све своје механизме ставила у функцију да осигура сигуран амбијент. На нама је да искористимо ту прилику. И ми сами, као и наши пријатељи и рођаци", подвачи Ђурић.

Говорећи о томе колико је упозорење био резултат 3. новембра, Ђурић каже да ће најбољи показатељ бити сами избори у недељу.

"Мислим да другу опцију, осим изласка и победе на овим изборима немамо. Наш народ има јак нагон за самоодржање у овим неповољним околностима које су нас снашле. Према томе, немамо другог избора него да се сами изборимо за нашу Косовску Митровицу", истиче Ђурић.

"Неки политичари су ширили јако опасну заблуду, и овде и у Приштини, да уколико на изборима победи косовски Албанац, да то неће бити спроведено. Наше досадашње искуство говори о томе да ће они који желе да дестабилишу прилике, а има их и они седе на власти у Приштини, искористити сваку могућност да заузму једно парче територије и припоје га ономе што сматрају својом целином. Не верујем да ће било ко пропустити прилику да нам, спортским жаргоном речено, да гол на овом питању", објашњава саветник председника Србије.

Према његовим речима, они ће искористити сваку могућност да нам отму свако парче овлашћења и власти који би нам у другим околностима као народу на КиМ припало.  

Ђурић очекује да сви који су задужени за безбедност буду на висини поверених им дужности. 

"Ми смо ти који у недељу бранимо своје. Уверен сам да ће напори свих нас заједно, пружити шансу да се изборимо за себе у недељу", закључио је Ђурић.       

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару