Читај ми!

Бабић: Радни кворум за већи углед Скупштине

Полупразна сала приликом скупштинских заседања смета свима, рекао шеф посланичке групе напредњака Зоран Бабић. Увођење радног кворума, при чему би свака посланичка група требало да има у сваком тренутку једну трећину посланика би помогла да подигнемо углед Скупштине, каже Бабић у интервјуу за РТС.

Иако прописи у парламент долазе готово увек из Владе, у последње време, међутим, законе неретко предлажу и посланици. Шта је предложила Српска напредна странка и које ће се важне одлуке у Скупштини до краја године доносити, за у интервјуу за Дневник је говорио шеф посланичке групе напредњака Зоран Бабић.

Закон о изменама и допунама кривичног законика је веома битан јер уређују једну неуређену област. Јавна предузећа, јавне установе, електопривреда, телекомуникације, све те области су угрожене "ситним малим крађама".

Мени је велико задовољство што је СНС не само таргетирала тај проблем, већ адекватно одговорила и законским решењем, које подразумева да сви који се лате извршења тог кривичног дела, ризиковаће казну затвора од једне до девет година.

Колико је буџет коштало што се о изменама кривичног законика расправља тек сада?

Штета нправљена само електромрежама прошле године била је око 25 милиона динара, а штета у железници 1, 25 милијарди динара.

Када ће се о томе гласати, али и када ће се посланици изјашњавати о закону о бесплатном осигурању за све труднице и породиље, као и за сву децу? Када ће бити дан за гласање?

На овај начин једна велика група љући ће користити услуге само са здравственом кљижицом не мора да буде оверена. Тиме ћемо доћи до једне од највећих вредности а то је да човек буде здрав, наша деца треба да буду здрава. Не можемо да делимо децу зато што су им родитељи можда остали без посла.

Верујем да ћемо са свим расправама завршити после 20. новембра и тада ће се гласати и о том закану, али и о 40 тачака дневног реда.

Када ће то све заживети у пракси?

Верујем од 1. јануара 2014. године.

Протеклих година навикли смо да у новембру главна тема буде буџет. Ове године није тако, буџет је стигао на време. Да ли ће бити испоштовано време за његово усвајање, а то је 15. децембар?

Буџет је другу годину ушао у скупштинску процедуру на време. Не ради се ништа преко колена. Сви у Скупштини имају право да укажу на добре и лоше стране буџета. Има довољно времена да се амандмани усагласе и предају у процедуру. Народна скупштина ће донети буџет у законском року.

Као председник Административног одбора, ви сте иницијатор измена скупштинског Пословника. Предлажете радни кворум. Шта то значи и да ли се остали посланици слажу са тим?

Оно што свима смета је полупразна сала приликом скупштинских заседања. Мислим да је пословничко увођење радног кворума, при чему би свака посланичка група требало да има у сваком тренутку једну трећину својих посланика на тај начин би заједнички радили на подизању угледа Скупштине.

Тако да парламент неким новим, млађим посланицима предамо као инстистуцију са много већим угледом код грађана Србије. Мислим да се наша држава налази у таквој ситуацији да је неопходно да парламент заседа свакодневно. Радујем се будућем послу усаглашавања законодавства са оним из ЕУ, као и преговорима са ЕУ. Тако да ће у парламенту бити веома живо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару