Читај ми!

Победа "Српске" у три општине на северу КиМ

У Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу победила листа "Српска", саопштио ЦИК. У свих шест српских општина јужно до Ибра један од два кандидата је са листе "Српска", а градоначелник ће бити изабран у другом кругу избора 1. децембра.

У три српске општине на северу Косова и Метохије челни људи су изабрани у првом кругу, а у шест српских општина јужно од Ибра градоначелник ће бити изабран у другом кругу избора 1. децембра, саопштила је косовска Централна изборна комисија.

Председница ЦИК-а Ваљедете Дака је на конференцији за новинаре рекла да су у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу у првом кругу победили кандидати Грађанске листе "Српска".

Када је реч о градоначелнику северне Косовске Митровице, 17. новембра ће бити поновљени избори у три изборна центра, после којих ће се знати да ли је неко победио у првом кругу или ће 1. децембра бити одржан други круг са два кандидата која су освојила највише гласова.

У свих шест српских општина јужно до Ибра - а то су Грачаница, Штрпце, Клокот, Ново Брдо, Ранилуг и Партеш - један од два кандидата за градоначелника је са Грађанске листе "Српска", навела је Дака.

Према резултатима ЦИК-а, у првом кругу градоначелници су изабрани у 13 општина - Дечане, Глоговац, Исток, Качаник, Косово Поље, Лепосавић, Подујево, Србица, Штимље, Зубин Поток, Звечане, Мамуса и Ђенерал Јанковић, а у 24 општине биће другог круга, где ће се такмичити два најбоље пласирана кандидата.

У првом кругу градоначелнике су добили ДПК Хашим Тачија у четири општине, ДСК - Иса Мустафе у три општине, Грађанска иницијатива "Српска" у три општине, АБК - Рамуш Харадинај, Демократска турска партија Косова и независни кандидат у по једној општини.

У другом кругу ДСК ће бити у 14 општина, ДПК у 12 општина, АБК у осам општина, Грађанска иницијатива "Српска" у шест општина, Самостална либерална странка у три општине, Алијанса за ново Косово у две општине, Савез косовских Срба у једној општину (Грачаница), Самоопредељење, Иницијатива за Малишево, Српска народна партија Косова у по једној општини.

Председница ЦИК-а рекла је да је од укупног броја уписаних бирача на територији Косова, њих 1.792.913, на локалне изборе за градоначелнике изашло 807.240 гласача или 46,34 одсто.

Ван Косова су гласала 23.592 бирача, док је условних гласова, поштом и особа са посебним потребама било 18.690.

Дака је додала да је ЦИК једногласно усвојио финални извештај Центра за бројање и резултате.

ЦИК ће верификовати резултате после евентуалних жалби које могу упутити политички субјекти у панелу за жалбе у року од 24 сата од тренутка када ЦИК објави коначне резултате, рекла је Дака.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару