Посланици о здравственој заштити

Посланици Скупштини Србије завршили су целодневну дебату о предложеном закону о здравственој заштити деце, трудница и породиља, током које су јединствено најавили подршку тим решењима. Опозиционе странке најавиле да ће подржати предложен закон.

20.27- Скупштина завршила данашњи рад. 

17.10 - Дебату обележила полемика ДС-а и СНС-а током које су једни друге оптуживали за популизам, демагогију и злоупотребу деце у политичке сврхе.

11.00 - Председник Скупштине Небојша Стефановић образлаже Предлог закона.

10.30 - Почела седница Скупштине Србије. На почетку посланичка питања

Скупштина Србије расправљала о Предлогу закона којим би трудницама, породиљама и деци требало да буде омогућено да имају оверене здравствене књижице, без обзира на то да ли је редовно уплаћиван допринос за осигурање. 

Предлагач закона, председник Скупштине Небојша Стефановић, рекао је, образлажући закон, да је посебну заштиту мајки, трудница и деце предвидео и Устав Србије, а да се предложеним законом чини корак даље.

Према његовим речима, у Републичком фонду за здравствено осигурање пронашли су довољно средстава да се покрије таква врста одлуке, која ће омогућити такво осигурање.

"Устав је предвидео посебну заштиту мајци после порођаја и ово је само још један од закона који ће омогућити посебну заштиту становништва. Можда ће бити потребно да се обједине сви прописи у један, али то је посао који тек предстоји Скупштини", рекао је Стефановић и нагласио да му је драго што је око тог предлога закона постигнуг консензус.

Током расправе опозиција је истакла да то што постоји потреба да се такав закон предлаже значи да здравствени систем у држави не функционише и да ће у циљу побољшања тог здравственог система гласати за њега.

Посланик клуба Заједно за Србију Небојша Зеленовић рекао је да ће та посланичка група гласати за закон, уколико Скупштина мисли да је то решење.

Његов скупштински колега из ЛДП Жарко Кораћ подвукао је да нико не може бити против тога да се обезбеди здравствена заштита малолетнима, породиљама и трудницама, али се и сложио са констатацијом да потреба да се такав закон предложи показује шта не ваља у здравстеном систему Србије.

"Ако се погледа иновирани закон о здравственој заштити, који је сада на снази, у три члана ћете видети прокламована начела приступачности, правичности и свеобухватности здравствене заштите. Е то начело свеобухватности је обећање да сви имају право на здравстену заштиту", рекао је Кораћ.

И посланичка група ДСС-а подржаће предложени закон, а посланица Милица Војић Марковић рекла је да више од 50.000 радника и њихових породица у Србији не може да оствари право на здравствено осигурање и изнела статистичке податке које су презентовали демографи.

Марковићева је навела да ће до краја 2053.године у Србији бити два милиона становника мање, а да ће за 80 година изгубити више од три милиона становника.

Председник скупштинског Одбора за здравље и посланик ДС-а Душан Милисављевић затражио је да вечерас купола парламента буде осветљена плавим светлима и објаснио да је то међународна боја борбе против дијабетеса, подсећајући да је данас Светски дан борбе против те болести.

Милисављевић је питао и зашто се предложеним законом дискриминишу старије особе од 65 година, лица са инвалидитетом, незапослени из социјалне категорије.

У образложењу Предлога закона наводи се да, због тешке финансијске ситуације, велики број правних субјеката није у могућности да измирује доспеле доприносе, па су најосетљивије категорије становништва остале без здравствене заштите иако су осигуране.

Предложени закон предвиђа пружање здравствене заштите тој групи становништва и када им здравствене књижице нису оверене због неуплаћених доприноса.

На дневном реду текуће седнице парламента је, осим овога, више од 40 закона и других аката.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару