Пастор: Што пре закон о финансирању Војводине

Влада Србије и надлежно министарство требало би у што скоријем року да одреде чланове Радне групе која би, заједно са представницима војвођанске владе, почела израду Нацрта закона о финансирању АП Војводине, каже председник Скупштине Војводине Иштван Пастор.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор предложио је да Влада Србије и надлежно министарство у што скоријем року одреде чланове Радне групе која би, заједно са представницима војвођанске владе, почела израду Нацрта закона о финансирању АП Војводине, саопштио је Биро покрајинске Владе за односе с јавношћу.

Пастор је то предложио у писму председнику Владе Србије Ивици Дачићу, које му је упутио у уторак, уз текст Платформе о полазним основама за израду Закона о финансирању АП Војводине, документа усвојеног на седници покрајинске скупштине 8. новембра.

"Уверен сам да само заједнички, руковођени етиком одговорности, можемо радити на остварењу општег добра за све грађане Републике Србије и АП Војводине", навео је Пастор и нагласио да се улази у шесту годину кашњења у доношењу тог закона.

Напомињући да се изради и усвајању те платформе "полази од чињенице да је јачање поверења у институције претпоставка јачања правне државе", председник покрајинског парламента је навео да није испоштован део Акционог плана Владе Србије за испуњавање препорука Европске комисије, у којем је наведено да ће Нацрт закона о финансирању АП Војводине бити урађен у првој половини 2013. године.

Пастор је истакао да, не само што не постоји нацрт тог закона, него још није формирана ни Радна група за његову израду и додао да платформа војвођанске скупштине, као полазна основа за израду нацрта закона, "предлаже принципе политичке и фискалне децентрализације, као и принцип субсидијарности".

"Сигуран сам да делимо искрено уверење да је Република Србија спремна да не само поштује већ и доследно имплементира и промовише вредности ЕУ, а доношење Закона о финансирању АПВ свакако ће бити један од показатеља поштовања темељних европских стандарда и вредности", навео је Пастор у писму Дачићу.

Убеђен је да "искрен и политички одговоран институционални дијалог може за резултат да има закон којим ће се системски, целовито и конзистентно уредити питање финансирања АП Војводине".

Ставити тачку на лажне дилеме

Оценивши да је одговорност ове генерације политичара веома велика, председник војвођанске Скупштине је нагласио да је потребно "ставити тачку на лажне политичке дилеме, као што су централизам или децентрализација и измишљене страхове од непостојећег сепаратизма".

"Превише је политичких каријера грађено на митоманији и страху од војвођанског сепаратизма, а политичаре који су као свој политички кредо истакли борбу против аутономије Војводине, историја заслужено бележи тек у фусноти, памтећи их само као политичке игноранте", навео је Пастор.

У платформи за израду закона о финансирању АП Војводине, коју је већином гласова усвојила покрајинска Скупштина, предложено је да Покрајина, преко својих органа, убира све врсте пореза и других јавних дажбина на својој територији, до износа загарантованог Уставом Србије.

Представници владајуће коалиције у покрајини (ДС-ЛСВ-СВМ) истицали су да је та платформа полазна и добра основа за разговоре са представницима Републике у мешовитој комисији која би требало да изради нацрт закона о финансирању Војводине док су, с друге стране, опозициони посланици оценили тај документ као противуставан и противзаконит акт, којим се угрожава јединствен порески систем Републике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару