Читај ми!

Укидање виза између Србије и Монголије

Потписан споразум о укидању виза између Србије и Монголије, који ће омогућити слободно кретање два народа и унапређење привредне сарадње. Надам се да ће то отворити пут ка све већим пословним пројектима, рекао министар Иван Мркић.

Министар спољних послова Србије Иван Мркић и монголски шеф дипломатије Лувсанвандан Болд потписали су у Београду споразум о укидању виза, којим се омогућује слободно кретање два народа и унапређење привредне сарадње.

"Надам се да ће то отворити пут ка све већим пословним пројектима", рекао је Мркић на заједничкој конференцији за новинаре по завршетку састанка.

Напоменувши да је српско-монголско пријатељство традиционално, Мркић је истакао да Монголија има врло динамичан привредни развој и да је економски раст те земље данас међу највећима у свету.

"Сигуран сам да ће и наше компаније наћи интерес да се тамо нађу", рекао је Мркић, додавши да и недавно усвојени монголски закони омогућавају стабилно пословање.

Подсетивши да је и сам боравио у априлу ове године у посети Улан Батору, шеф српске дипломатије је навео да је ово прва права посета једног министра спољних послова Монголије Србији.

"После много деценија имамо овакву врсту сусрета", рекао је Мркић и изразио уверење да ће ова посета донети резултате који ће "умножити" билатералне посете и на вишим нивоима, као и да постоји могућност да се уговори и посета премијера Ивице Дачића Улан Батору.

Болд је изјавио да је његова посета Београду од историјског значаја, пошто се ове године обележава 57 година од успостављања дипломатских односа између две земље.

"Разговарали смо о низу питања везаних за економску сарадњу наших земаља, о политичким консултацијама, о могућностима успостављања механизама сарадње између парламената и двеју влада, о сарадњи у области образовања, науке и културе", навео је Болд.

Како је рекао, његова земља је 10. у свету по минералним изворима и достигла је двоцифрену стопу развоја.

"Економски раст у Монголији, који је право чудо, тај велики успех, можемо поделити и са Србијом", истакао је монголски шеф дипломатије, додавши да у Монголију могу да дођу предузетници и привредници из Србије.

Србија и Монголија, како је навео, деле многе ствари - ћирилично писмо, комунистичку прошлост и демократску будућност, саосећање које постоји између два народа.

"Сматрам да смо се поново открили у једној новој епохи и надам се да ћемо наставити да сарађујемо на највишем нивоу", закључио је Болд.

Монголски министар спољних послова састаће се касније и са председником Владе Србије Ивицом Дачићем.

Министар Болд предводи делегацију Монголије у посети Србији у оквиру које је раније данас у Привредној комори Србије одржан семинар о унапређењу српско-монголске привредне сарадње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару