Читај ми!

Наставак расправе о правосуђу

Посланици републичког парламента наставили расправу о сету правосудних закона. Најзначајнија новина биће повећање броја основних судова са 34 на 66. Питање судова на Косову треба да буде решено посебним законом, рекао министар правде Никола Селаковић.

18.30 - Посланици завршили за данас расправу о правосуђу. Наставак дебате сутра. 

15.32 - Бивши министар противзаконито отпустио 350 људи, рекао министар правде Никола Селековић.

10.18 - Пре наставка расправе о сету правосудних закона, посланици користе своје право да поставе питања представницима власти.

У другом делу седнице, пошто су искористили своје право да поставе питања представницима власти, Скупштина Србије наставила је расправу о законима из области правосуђа.

Министар правде и државне управе Србије Никола Селаковић рекао је да је један министар пре десет година противзаконито, пуком политичком вољом, отпустио више од 350 људи у том министарству, а које по одлуци суда треба сада вратити на посао.

У расправи о сету правосудних закона у Скупштини Србије, Селаковић није навео име министра, већ је само казао да је водио један важан ресор.

Селаковић је рекаоо да је министар који је наследио министра који је отпустио више од 350 људи видео да ће изгубити те спорове па је користећи се својим "везама и везицама у правосуђу" успео да годинама пролонгира доношење правноснажних судских пресуда.

"У тренуцима смена владе, после избора, судије у тих 350 спорова донеле су једнообразне одлуке", додао је министар.

"Сада имате ситуацију да једно министарство у коме је попуњена систематизација, у којем немате слободних места, где немате финансијских средстава да плаћате 350 људи више, имате пресуде на основу којих морате 350 људи да вратите на посао. И не само да их вратите, већ да им надокнадите неисплаћене зараде за читав тај период. Ко ће то да плати", навео је Селаковић.

Он је казао да је разговарао са садашњим министром у том ресору и да га је саветовао да тужи свог бившег колегу због незаконитих решења о отпуштању и да тражи накнаду штете.

Ако Скупштина усвоји низ правосудних закона, о којима посланици сада расправљају, нова мрежа судова почиње да ради већ од првог јануара 2014. године.

"Прописи су први корак ка враћању поверења грађана у судство", рекао је пред посланицима министар Никола Селаковић.

Најзначајнија новина биће повећање броја основних судова са 34 на 66.

"Предложена мрежа од 66 основних судова заснива се на анализи рада основних судова, просечном годишњим приливом предмета, критеријуму географске удаљености, развијености путне мреже, броју становника", поручио је Селаковић.

Министар је рекао да ће се истовремено смањити број судских јединица, будући да нису оправдале разлоге због чега су образоване.

Полемика Самарџића и Селаковића

Шеф посланичке групе ДСС-а Слободан Самарџић критиковао је министра правде Србије Николу Селаковића за подривање правосудног система у Србије јер је из нове организације судова "маказама одсекао" Косово.

"Ваша прича је кућа на песку", рекао је Самарџић поводом предлога нове мреже судова која предвиђа да се оснивање судова и јавних тужилаштава надлежних за територију Косова и Метохије уреди посебним законом.

Самарџић је рекао министру да не може од једног закона правити више њих, јер постоји један закон о суштинској аутономији.  Посланик ДСС-а је оценио да је суд у северној Митровици више од суда и да је он институција државе Србије. Како је навео, не треба дирати ствари које су регулисане постојећим законом.

У расправи о сету правосудних закона у Скупштини Србије, Селаковић је казао да питање судова на Косову треба да буде решено посебним законом.

"Закон о суштинској аутономији може бити један или више закона. Доноси се на начин предвиђен за промену Устава и добија атрибут уставног закона и то је јасно. Када се донесе такав закона он не подлеже оцени уставности, он постаје фактички саставни али посебан део устава којим се уређује уставно правни поредак у Србији", рекао је Селаковић.

Министар је истакао да ће судови и тужилаштва Србије на Косову и Метохији наставити да постоје.

"Није ово никакво подривање темеља државе Србије прожето лепом епском реториком већ је решавање питања од суштинског значаја за Србију од којих се бежало, и то решавање на начин предвиђен Уставом", рекао је Селаковић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару