Читај ми!

Бриселски кључ за косовске изборе

Још без одлуке да ли ће избори на северу Косова бити поништени. Премијер Ивица Дачић и вицепремијер Александар Вучић састаће се у среду у Бриселу са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон и косовским премијером Хашимом Тачијем. Други круг у шест општина са српском већином

Дан после избора неискоришћени гласачки листићи завршили су у контејнеру иза основне школе у центру Косовске Митровице у којој је било више од половине бирачких места у граду, а у коју су упали маскирани нападачи.

Одлуку о томе да ли ће избори у општинама на северу Косова бити поновљени донеће Централна изборна комисија, након што посебна комисија утврди "у каквом је стању гласачки материјал из тих општина".

Представници српских листа сагласни су да је највећа одговорност за нерегуларност избора на међународној заједници.

Заменик директора Канцеларије за КиМ и кандидат за градоначелника Грађанске иницијативе "Српска" Крстимир Пантић рекао је да је Влада Србије учинила све да ови избори протекну у најбољем могућем реду.

"Уколико међународна заједница жели да се избори одрже у фер и демократској атмосфери, онда ће морати да обави све потребне радње на време. Почев од тога да се бирачки списак уреди онако како одговара стварном стању на терену, па све до обезбеђивања услова за нормално, слободно изражавање воље грађана", истиче Пантић.

У изборном дану присуство Кфора било је готово занемарљиво. Еулекс је био ту када је требало осигурати безбедност представницима ОЕБС-а и Европске уније, а Косовска полиција је била индиферентна на инциденте испред бирачких места.

Они који добро познају прилике на КиМ кажу да уз добру припрему, евентуални нови избори на северу могу да протекну регуларно.

"Апсолутно је могуће, али мора да постоји стратегија на изборним местима, мора да постоји организованост и врло јасна кампања политичких кандидата и градоначелника", каже новинар Бранислав Крстић.

Поставља се питање како у међувремену смирити ситуацију на северу.

Кандидат за градоначелника северне Косовске Митровице на листи Грађанска иницијатива СДП Оливер Ивановић каже да је потребан договор три стране.

"Нема дилеме, Влада Србије, међународна заједница, Европска унија, па и Приштина морају се договорити око тога како даље. Овде одлука не може бити једнострана, ниједна страна нема право да одлучује самостално, јер то је право опасно. Превише би отпора изазвало. Овако три стране дају какав-такав консензус који ће у народу донети неко смирење", каже Ивановић.

Смиривању ситуације требало би да допринесу и политички представници Срба који су разменили тешке оптужбе, али не треба заборавити, и били у коалицији у овом граду.

Други круг у шест општина са српском већином 

Председница Централне изборне комисије Ваљдете Дака објавила је да су, према прелиминарним резултатима локалних избора, од 30 општина у њих десет у првом кругу изабрани градоначелници док се у шест општина са српском већином јужно од Ибра иде у други круг избора.

Дака је на конференцији за штампу у Приштини саопштила да је на јуче одржаним локалним изборима у Штрпцу, кандидат Самосталне либералне странке Братислав Николић добио 38,69 одсто док је кандидат Грађанске иницијативе Српска Иван Ређић добио је 36,14 одсто гласова.

У општини Грачаница кандидат Грађанске иницијате Српска Бранимир Стојановић добио је 48,91 одсто а кандидат Савеза косовских Срба Бојан Стојановић 35,02 одсто.

У општини Ранилуг кандидат Грађанске иницијативе Српска Градимир Микић је добио 39,94 одсто, а кандидат Српске народне партије Косова Милан Аритоновић 36,72 одсто.

У општини Партеш кандидат Самосталне либералне странке Ненад Цветковић добио је 45,81 одсто, док је кандидат Грађанске иницијативе Српска Драган Николић добио 33,97 одсто гласова.

У општини Клокот кандидат Грађанске иницијативе Српска Срећко Спасић добио је 35,39 одсто, а кандидат Самосталне либералне странке Саша Мирковић 29,17 процената.

У општини Ново Брдо кандидат Грађанске иницијативе Српска Светислав Ивановић је добио 25,30 одсто а кандидат Демократске странке Косова Бајруш Имери 32,57 процената. Други круг избора биће одржан 1. децембра.

Председник Грађанске иницијативе Српска Владета Костић рекао је да се у Српској надају да, ипак, неће бити другог круга за избор градоначелника Грачанице.

Костић је рекао Танјугу да је ЦИК званично саопштио да је Бранимир Стојановић освојио 48,91 одсто гласова, али да нису избројани условни гласови.

"Верујемо да ће наш кандидат, с обзиром на то да се ради о само једном проценту, након пребројавања условних гласова имати потребних више од 50 одсто гласова, те да другог круга еће бити", рекао је Костић.

Три варијанте за север Косова

Председница ЦИК-а је истакла да гласови из четири општине на северу Косова нису обухваћени прелиминарним резултатима, али да се бирачке кутије са изборних места у тим општинама налазе у центру за бројање.

Дака је, говорећи о општинама на северу, рекла да ће након процене и анализе ЦИК донети одлуку која укључује једну од три варијанте: да изборни материјал из северне Митровице може бити објављен као регуларан, да се иде на поновно делимично гласање у центрима где су упала неовлашћена лица или да се организује поновно гласање на читавој територији северног дела Косовске Митровице.

Прелиминарни резултати указују на рапидан пад Демократске партије Косова Хашима Тачија, повећање гласова Демократског савеза Косова Иса Мустафе и Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја и пад популарности Покрета Самоопредељење Аљбина Куртија.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару