Читај ми!

Дерета: Реформом сузбити насиље у школама

Да би се сузбило насиље у школама потребна је темељна реформа образовања, истакао посланик ЛДП-а Миљенко Дерета на трибини у Ужицу.

Насиље у школама пропорционално је насиљу у целом друштву и зато као друштво морамо успоставити систем вредности у коме ће емпатија и разумевање различитости бити вредности,а не нешто чему се подсмевамо и што кршимо, рекао је народни посланик Миљенко Дерета на трибини ЛДП-а у Ужицу.

"Да би се сузбило насиље у школама потребна је темељна реформа образовања.Она би требало да оспособи све у школама да препознају жртве насиља, које није увек физичко", истакао је Дерета на трибини о насиљу у школама.

Он је нагласио да наставници и ученици у Србији не знају шта је дискриминација, као ни шта Закон о дискриминацији прописује, али ни како да се са дискриминацијом, која је прва клица насиља, носе.

"ЛДП је поднео иницијативу Скупштини Србије о обавезној обуци наставника о Закону против дискриминације која је одбијена, као што је из новог Закона избрисано да је један од циљева образовања разумевање различитости и њено прихватање и толеранција. То најбоље говори о томе на који се начин наше друштво односи према насиљу", нагласио је Дерета.

Према Извештају о остваривању права детета чак 65 одсто ученика у Србији је бар једном а 24 одсто ученика више пута било изложено неком облику насилног понашања.

Половина испитаних ученика рекло је да држава не може да их заштити И да сами морају да брину о себи и својој безбедности, подаци су истраживања које је на трибини изнела програмски директор Центра за права детета из Ужица Јелена Жунић Цицварић.

Градски одбор ЛДП-а је са трибине у Ужицу поручио је да је стварање ненасилне политике образовања у Србији посао који мора окупити све релевантне чиниоце у друштву који тимски морају радити на њему јер насиље и ставови деце упозоравају да се мора хитно реаговати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи