Читај ми!

ОЕБС: Бирачка права утврђује ЦИК Косова

Питања утврђивања бирачких права нису у надлежности ОЕБС-а, већ Централне изборне Космисије Косова, рекао портпарол те организације на Косову Никола Гаон.

Портпарол Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) на Косову Никола Гаон подсетио је у Приштини да питања утврђивања бирачких права нису у надлежности ОЕБС, већ Централне изборне Космисије Косова (ЦИК). 

Гаон је у разговору за Бету рекао да су потписиници Бриселског споразума од ОЕБС-а тражили да технички помогне око гласања на локалним изборима на северу Косова, као и расељеним лицима која су ван Косова и то кроз центре у Нишу и Подгорици.

"Везано за то ми смо у првом периоду примили захтеве расељених лица за регистрацију гласача ван Косова. У тој првој фази те захтеве је размотрио ЦИК, Апелациони панел је одређени број захтева прихватио, а одређени број њих је био одбијен", казао је Гаон.

Гоан је рекао да у складу са одређеним правилима сви они који су желели да се региструју као бирачи ван Косова могли су да се жале на ту одлуку, што су неки и урадили, а ОЕБС је њихове жалбе пренео назад за Приштину.

На питање да ли су људима који нису на бирачком списку угрожена бирачка права, Гаон је истакао да је питање утврђивања бирачких права била превасходно надлежност ЦИК-а.

"Након тога, они чије је захтеве да буду регистровани као бираци ван Косова Апелациони панел одбио могли су се жалити на те одлуке, што је одређени број људи и учинио. Колико сам упознат сада је тај процеш разматрања жалби завршен, а одређеном броју људи је утврђено бирачко право", казао је Гаон.

Нагласио је да сви ти људи сада могу гласати путем поште и тако учествовати у локалним изборима. Гаон је истакао да је ОЕБС већ пренео изборне материјале за лица чије је право на гласање потврђено у првој фази, а да ће бирачке материјале доставити и свима другим расељеним лудима чије жалбе буду решене.

Портпарол ОЕБС је казао да поред посредства ОЕБС-а у достави материјала људи имају могућност да оду и на странице интернет сајта ЦИК-а на којој се налазе сви потребни бирачки материјали и сва потребна упуства.

"Сви расељени ће гласати поштом. Није битно да ли неко гласа из Цириха или из Јагодине, процедура је иста. Људи ће гласати поштом тако што ће свој глас у коверти слати на поштански фах ОЕБС-а у Нишу и Подгорици. Те коверте са гласовима расељених ми ћемо проследити ЦИК-у", рекао је Гаон. 

Гаон је истакао да постоје одвојени бирачки спискови за бираче који су на Косову и гласаче који се налазе ван Косова. 

"Процедурално гледано, када се саставља бирачки списак за бираче ван Косова нормално је да се уради и провера бирачког списка на Косову и да се људи који се евентуално налазе на оба списка", казао је он.

Када је у питању бирачки списак за бираче који се налазе на Косову, Гаон је рекао да су Београд и Приштина кроз Бриселски споразум преузели одговорност да ће урадити све што је потребно да бирачки спискови за север Косова буду тачни и свеобухватни.

Поводом примедби српских званичника на бирачки списак, Гаон је истакао да ОЕБС подржава сарадњу Београда и Приштине на развоју бирачког списка за цетири северне општине, али да ова организација није творац тог списка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи