Читај ми!

Бузек: Нема брзог прикључења ЕУ

Не треба очекивати да ће се после Хрватске остале балканске земље брзо прикључити ЕУ, али је важно почети преговоре о приступању, рекао некадашњи координатор Пакта за стабилност Југоисточне Европе, Ерхард Бузек, на међународној конференцији о помирењу, толеранцији и људској безбедности на Балкану.

Некадашњи координатор Пакта за стабилност Југоисточне Европе Ерхард Бузек рекао је да се у овом тренутку чини да економске промене на Балкану показују неке добре знаке и позитивно оценио то што је Хрватска званично чланица ЕУ.

Бусек је учесник међународне конференције о помирењу, толеранцији и људској безбедности на Балкану, коју у Скупштини града Београда организује Европски центар за мир и развој (ECPD) Универзитета за мир УН.

Бузек, који је председник Института за дунавски регион и централну Европу, рекао је да не треба очекивати да ће се остале земље Балкана врло брзо прикључити ЕУ, али да је важно почети преговоре о приступању.

"Ми имамо интерес, у глобалном контексту, да Балкан буде стабилан и да југоисточна Европа буде стабилна", рекао је Бузек.

Истакао је да је врло важно да људи заједнички раде на конкретним питањима и да то може донети добре резултате.

На отварању конференције било је предвиђено да се обрате и бивши генерални секретар УН Бутрос Бутрос Гали и некадашњи генерални подсекретар УН и специјални изасланик генералног секретара УН за бившу Југославију Јасуши Акаши.

Они су били су спречени да присуствују конференцији и на почетку скупа прочитана су њихова писма, у којима се извињавају због спречености да дођу.

Тема овогодишње, девете дводневне конференције јесте "Нови Балкан - мир, развој, интеграције" и део је реализације ЕЦПД међународног пројекта "Балкан у 21 веку - путеви изградње мира и стабилности на Балкану". ЕЦПД ове године обележава 30 година рада.

У оквиру главне теме биће разматрана питања мира, развоја, међунационалних и међуверских односа као и регионалног и међународног интегрисања.

Посебна пажња биће посвећена посткризним изазовима, стратегији и процесу проширења Европске уније и њеном утицају на Балкан.

Дискутоваће се и о економској, културној и научној сарадњи земаља Балкана.

Циљ конференције је допринос унапређењу стабилног мира и одрживог развоја у постконфликтном региону Балкана, а ЕЦПД конференцијом настоји да афирмише конструктиван, неидеолошки приступ проблематици од стратегијског значаја за будућност Балкана.

На конференцији учествују угледни међународни експерти, професори, научници и јавне лицности из Европе, САД, Канаде, Јапана, Индије и Аустралије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи