Читај ми!

Посланици о високом образовању

Посланици републичког парламента раправљали су о амандманима на измене Закона о високом образовању. Седницу обележила полемика посланика ДС-а и СНС-а о томе ли је потребно оснивање Академије за националну безбедност. Сутра гласање о изменама закона.

17.10 - Завршена расправа у појединостима о високом образовању. Сутра гласање. 

12.05 - Поред владајуће коалиције, измене Закона подржаће и посланици ДСС-а, ЛДП-а и ЛСВ-а, сазнаје РТС.

10.20 - Почела је седница Скупштине Србије.

Скупштина Србије завршила је расправу о амандманима о изменама Закона о високом образовању које треба да омогуће студентима да нову годину студија упишу под истим условима као и прошлу. Гласање о изменама тог закона заказано је за сутра у 10 сати.

Поред владајуће коалиције, измене закона подржаће и посланици Демократске странке Србије, Либерално демократске партије и Лиге социјалдемократа Војводине, сазнаје РТС.

Од почетка седнице водила се дебата посланика ДС-а и СНС-а око тога да ли је Србији потребно оснивање Академије за националну безбедност. 

Опозиција је критиковала то што је предложеним изменама омогућено и оснивање Академије за националну безбедност, међутим Одбор за образовање није усвојио амандмане опозиције.

Измене тог закона, које предвиђају да услов за упис године о трошку буџета буде најмање 48 бодова, а да у академској години буде шест испитних рокова, једина су тачка дневног реда седнице која је почела у понедељак, 7. октобра када је тај Владин предлог размотрен у начелу.

Министар просвете и науке Томислав Јовановић позвао је факултете да, док измене закона не буду усвојене, студенте уписују под условима који су важили прошле школске године.

Подршку изменама Закона поред посланика владајуће коалиције најавила је и већина опозиционих странака како би, како су рекли, помогли студентима да упишу наредну годину са 48 бодова, али су указали да то није трајно решење и да би проблеме у образовању требало системски решити.

Опозиција је међутим, критиковала што је предложеним изменама омогућено и оснивање Академије за националну безбедност, коју су назвали "школом БИА-е" и "кукавичијим јајетом" које се умеће међу студентске захтеве.

После гласања, Скупштина ће наставити седницу прекинуту због расправе о Закона о јавној својини и о измена Закона о високом образовању.

Посланици ће сутра размотрити измене закона о електронској трговини и о заштити конкуренције.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи