Читај ми!

Мишчевић: ЕУ је ту да помогне Србији

Иако у овом тренутку не можемо бити задовољни владавином права или безбедношћу, Србија је на добром путу и има намеру да реформише правосуђе и полицију, рекла је шефица преговарачког тима Тања Мишчевић. ЕУ је ту да помогне Србији, каже Мишчевић.

Србија је на добром путу, иако у овом тренутку не можемо бити задовољни владавом права или безбедношћу државе и грађана, и има идеју, односно намеру да реформише правосуђе и полицију, рекла је шефица српског тима за преговоре Србије о придруживању Европској унији Тања Мишчевић.

Мишчевићева је рекла да је ЕУ ту да Србији помогне да разуме шта то треба да има стабилна држава са уређеном владавином права, односно да нам, како је рекла, помогне да разумемо која је то најбоља пракса и које су то државе које могу да нам помогну на путу ка том циљу.

"Не обећавамо лака решења, али морамо да осетимо бољитак у сваком од тих сегмената", рекла је Мишчевићева новинарима у Новом Пазару, након округлог стола на тему "Започињање преговора са ЕУ - владавина права у Србији".

Ипак, додала је, било би крајње непрофесионално и неистинито рећи да је Србија на почетку.

"Реформа правосуђа у Србији започета је пре неколико година и њоме нисмо били задовољни па смо 'покренули реформу реформе' и сада смо најзад добили јасна уверавања, пре свега од Европске уније, да је то добар правац," рекла је Мишчевић.

Како каже, делегацији Србије, приликом разговора у Бриселу пре две недеље, јасно је стављено до знања да Србија иде у добром правцу и да на томе треба радити.

"Успоставити независно и професионално судство није једноставна ствар, за то су потребне године, али се започело са правим корацима и сада већ свакога дана осећамо напредак у смислу како јасноће у погледу независног и професионалног судства", навела је Мишчевићева.

Ружић: Направити европски животни амбијент

Министар без портфеља задужен за европске интегације Бранко Ружић рекао је да ће Србија морати да се прилагоди свим оним механизмима који стоје на располагању - било да су они институционални или ванинституционални.

Према његовим речима, веома важну улогу у примени закона који буду донети имаће и цивилни сектор као коректив власти.

"Морамо просто да покушамо да тај животни амбијент направимо таквим да у великој мери конреспондира са животним амбијентом једног просечног Европљанина. Не можемо о владавини права, о доступности права, о доступности правде да говоримо издвојено од безбедности грађана. Много елемената утиче на све ово, али и на потенцијалног инвеститора да дође у неки део Србије и да буде сигуран када инвестира или запошљава", рекао је Ружић.

Владавина права је један феномен о коме можемо да причамо, да га сагледавамо кроз призму разних практичних ствари, детаља, примера кршења права, каже Ружић.

Како је оценио, Србија напредује у владавини права и није више "светлосним годинама далеко" од тога, само је важно да буде подигнут степен одговорности.

"У законодавном смислу смо близу, у примени каскамо," каже Ружић и истиче да је оптимиста, али и да има много проблема које треба решити.

"Има много проблема, али управо форматирањем оних законских решења који постоје у Европи спречићемо злоупотребе или одуговлачење са неким процесним радњама било да се ради о тужилаштву, о надлежним органима или МУП-у", рекао је Ружић.

У том смислу, додао је, на Влади Србије је не само да доноси законе него и да учини све како би они били примењени.

Упитан да прокоментарише одлуку о неодржавању геј параде у Београду, Ружић је рекао да та чињеница неће "епохално негативно" утицати на извештај о напретку Србије који у европским институцијама треба да буде усвојен 16. октобра.

Ружић, међутим, сматра да ће то бити сигурно бити дефинисано као једна пропуштена шанса.

Градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић је рекао да је жеља градске управе да тај град заслужено носи назив "европски Нови Пазар" и да има све европске нормативне стандарде које има Србија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи