Читај ми!

Пут у ЕУ зависи од локалних самоуправа

Од локалних самоуправа највише зависи процес ЕУ интеграције Србије, рекла шефица српског тима за преговоре у чланству о ЕУ, Тања Мишчевић на округлом столу у Новом Пазару. Циљ Владе није само пуко чланство у ЕУ, већ информација европских вредности, рекао Бранко Ружић.

Шефица тима Србије за преговоре о чланству у Европској Унији (ЕУ) Тања Мишчевић рекла је да од локалних самоуправа највише зависи процес ЕУ интеграције Србије.

Мишчевићева је на округлом столу под називом "Започињање преговора са ЕУ и владавина права у Србији" у Новом Пазару, оценила да "седење у Београду и размишљање о ЕУ интеграцијама" не води ничему и да је неопходно упознати се са реалном ситуацијом на терену.

"Обилазак локалних самоуправа биће наш приоритет, јер управо од њих највише зависи процес ЕУ интеграција и примена свега онога што се договоримо на састанцима са представницима Европске уније. Важно је да сами грађани буду укључени у овај процес и сазнају о чему се ту, заправо, ради", рекла је Мишчевићева.

Учесник округлог стола, министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић нагласио је да циљ Владе Србије није само "пуко чланство" у ЕУ, већ афирмација европских вредности, система и законодавства.

Ружић је рекао да су Влада Србије и ЕУ су оријентисане ка помоћи у реализацији пројеката важних како за грађане Новог Пазара, тако и осталих градова.

"У јануару, највероватније, почињемо преговоре са ЕУ, тако да се надам да ћемо тад имати бољи приступ европским фондовима и да ће бити више пројеката", навео је Ружић.

Градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић рекао је на скупу да је уз помоћ Европске уније и програма "ЕУ прогрес", реализовано неколико важних пројеката у граду.

"Жеља локалне самоуправе је да створи европски Нови Пазар, не зато што желимо да се иселимо у Европу, већ да њихове стандарде и нормативе доведемо у наш град", напоменуо је Махмутовић.

Округли сто "Започињање преговора са ЕУ и владавина права у Србији" организовао је Европски покрет, а за циљ је имао унапређење разумевања процеса европских интеграција кроз представљање конкретних ефеката и последица чланства у ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи