Читај ми!

Преговори Србије са ЕУ у децембру?

Сматрамо да међувладина конференција ЕУ и Србије треба да се одржи у децембру ове године, ако се испуне услови које је у јуну зацртао Европски савет, наводи се у нацрту извештаја о напретку који ће се ускоро наћи пред посланицима Европског парламента, а у који је Танјуг ексклузивно имао увид.

Србија је радом на реформама и ангажовањем на спровођењу Бриселског споразума заслужила да већ у децембру почне преговоре о придруживању са Европском унијом, пише у нацрту годишњег извештаја о напретку који ће се ускоро наћи пред посланицима Европског парламента, а у који је Танјуг ексклузивно имао увид.

"Сматрамо да међувладина конференција ЕУ и Србије треба да се одржи у децембру 2013, ако се испуне услови које је у јуну зацртао Европски савет", каже се у нацрту извештаја о коме ће крајем месеца расправљати чланови Комитета за спољне послове ЕП и који ће након расправе бити усвојен у виду резолуције.

У шест страница дугом документу, који ће ових дана бити постављен на интернет страницу Парламента, констатује се да је Србија остварила знажајан напредак у процесу европских интеграција, а власти се позивају да истрају на друштвено-економским реформама.

Сем тога, похваљују се напори на имплементацији Бриселског споразума, уз истицање кључне важности локалних избора на Косову који су заказани за 3. новембар.

"Охрабрујемо власти у Београду да се у доброј вери ангажују са српском заједницом на Косову и да се уздрже од форсирања било које појединачне листе, већ да се искључиво посвете подстицању што веће излазности локалних Срба", каже се у нацрту извештаја.

У документу се поздрављају Стратегија и Акциони план за реформе у правосуђу које је усвојила влада Србије, уз позив властима да појачају напоре на њиховом спровођењу, али се уједно изражава забринутост због тога што велики број судија и даље има статус вршиоца дужности, што, како је наведено "изазива несигурност".

Поред похвала на рачун досадашњих напора у борби против корупције, указује се на важност одржања политичке воље како би се успешно привеле крају истраге о злоупотребама у 24 приватизације које води Савет за борбу против корупције.

Када је реч о људским правима, предложени текст садржи оштру осуду забране Параде поноса у септембру, уз позив да се поштују права свих мањина, укључујући националне и сексуалне.
"Нагласавамо важност очувања слободе медија и у том смислу поздрављамо декриминализацију клевете и увреде", каже се у тачки 12 нацрта извештаја.

"Указујемо на потребу за снажним електронским јавним сервисом и потпуном транспарентношћу власништва над медијима", пише даље у овом тексту, који сем тога садржи оштру осуду претњи и напада на новинаре.

У нацрту извештаја о Србији за ову годину се изражава забринутост због правног положаја Војводине и одлагања усвајања Закона о финансирању покрајине, уз истицање важности децентрализације и јачања локалне самоуправе за бржи економски развој земље.

Парламент изражава посебну подршку безвизном режиму за земље Западног Балкана и позива земље чланице да не злоупотребљавају заштитни механизам којим се омогућава његову суспензија, него да се усредреде на измену сопствених прописа како би се проблем лажних азиланата отклонио.

Овај текст, који је сачинио известилац за Србију Јелко Кацин, биће званично представљен члановима Спољнополитичког комитета ЕП 24. октобра, а коначна верзија ће након дискусије усвајања посланичких амандмана бити изгласана на пленарном заседању у Стразбуру.

Резолуције ЕП немају обавезујућу снагу, али се узимају у обзир приликом доношења одлука у Европском савету и Комисији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи