Читај ми!

Брисел може и мора да интервенише

Синоћни договор у Бриселу представља крај мини- кризе у процесу дијалога Београда и Приштине, рекао шеф Владине канцеларије за сарадњу с медијима Миливоје Михајловић. Показало се да Брисел може да интервенише када су у питању препреке које Приштина поставља преговарачком процесу и изборима, оценио је Михајловић у Дневнику РТС-а.

Шеф канцеларије за сарадњу са медијима Владе Србије Миливоје Михајловић рекао је да синоћни договор у Бриселу представља крај мини-кризе у процесу дијалога Београда и Приштине. Показало се да Брисел може и мора да интервенише када су у питању препреке које Приштина поставља преговарачком процесу и изборима на Косову и Метохији, оценио Михајловић.

Михајловић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да су локални избори главни договор из Брисела и да је било непотребно све што се дешавало претходних дана када је Приштина забранила одлазак српских званичника на Космет да позивају Србе да изађу на изборе.

"Премијер је рефлексно реаговао када је рекао да Приштина спречава бриселски споразум и да се доводи у питање његово учешће у даљем дијалогу. Међутим, то је уродило плодом", рекао је Михајловић.

Он је нагласио да је синоћни договор показао да Брисел има снаге да решава проблеме на релацији Београд - Приштина и то врло ефикасно, као и да су ранијих година на сличне одлуке Приштине изостајале реакције Брисела.

Изјаве косовског премијера Хашима Тачија да је договорена "слобода кретања", Михајловић коментарише као изјаве за косовску јавност.

"Договорено је да функционери из Србије могу да бораве на КиМ и учествују у изборном процесу. Хашим Тачи даје такве изјаве због своје јавности", указао је Михајловић.

Говорећи о усаглашавању бирачких спискова Михајловић је нагласио да ће се на томе ових дана озбиљно радити и да Приштина покушава да упише у бирачке спискове Албанце са југа Косовске Митровице, који на северном делу никада нису живели и тако утиче на резултат избора.

Михајловић је указао и да је велики проблем што у Централној изборној комисији нема представника Срба, али да је и то договорено синоћ у Бриселу и да ће се данас или сутра видети да ли ће Приштина испоштовати овај договор.

Михајловић сматра да је ово једна од најоштријих криза, али се боји да ће их још бити у вези са припремом избора и припремама бирачких спискова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи