Читај ми!

Вучић: Србија мора избећи банкрот

Мере за економски опоравак ће бити тешке, јер је Србија пред банкротом, упозорава вицепремијер Александар Вучић. Надам се да неће бити републичких избора заједно са изборима за Београд, каже Вучић. Један од саветника првог потпредседника Владе биће и бивши шеф италијанске дипломатије Франко Фратини.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић каже да је држава пред банкротом у правом смислу речи и најављује да ће мере за економски опоравак бити тешке, а не популистичке.

"Капитализам значи да није посао државе да налази посао, него да не онемогући онога ко може да нађе посао. Нећемо никоме ништа да мажемо на хлеб, то је ствар свакога појединачно, а наше је да не укидамо могућност да хлеб и џем дохвате на полици", рекао је Вучић за Телевизију Прва.

Вучић је оценио да је још 2009. године Србија била у позицији Грчке, али да је "цела мудрост" тадашње власти била да издаје евро обвезнице и да се додатно задужује.

"Морамо да смањимо фискални дефицит за 2,5 одсто и морамо додатно да уштедимо 750 до 800 милиона евра", рекао је Вучић, напомињући да би само смањењем субвенција дефицит у 2015. години био мањи за 0,4 одсто.

"Видећемо да ли ћемо укинути бонусе за МУП Србије и Министарство одбране, или ћемо увести солидарне порезе. Оно што не долази у обзир то је смањивање пензија и то не зато што то захтева Кркобабић, већ зато што пензионери заиста једва преживљавају", каже Вучић.

По Вучићевим речима, ниво плата у јавном сектору мора да се смањи, а прво ће се, како је рекао, кренути од политичара.

"Онда, на пример, можемо да кажемо господи у Фискалном савету или Републичкој радиодифузној агенцији да више неће примати плате од 230.000 динара него мање. То је најнездравији део наших примања јер приватни сектор издржава целокупан јавни сектор", истиче Вучић.

То је, по његовој оцени, "грозна одлука, јер ћете за 400.000 људи бити најгори човек на свету али, поручио је, то мора да се уради да бисмо једног дана живели као нормална земља".

Вучић је најавио да ће до краја године у Србију стићи милијарду долара кредита од Уједињених Арапских Емирата, од којих ће 500 милиона бити утрошено за враћање дугова, а 500 милиона биће уложено у привреду "уз највећу контролу".

Нема сукоба са Дачићем 

Први потпредседник владе подвлачи и да нема сукоба са премијером Ивицом Дачићем када је реч о мерама за спасавање српске економије.

"Да мислимо исто о свему, били бисмо у истој странци. Али, да постоји било какав сукоб између мене и Дачића, не постоји. Имали смо неколико веома дугих састанака и он разуме ситуацију у којој се налазимо", рекао је Вучић.

Говорећи о евентуалним ванредним парламентарним изборима, Вучић каже да се нада да они неће бити одржани у исто време кад и најављени избори у Београду, и одбацује спекулације да се о изборима одлучује у Бриселу или Москви.

Вучић најављује да ће 26. октобра први авион "Ер Србије" летети до Абу Дабија.

"Биће можда бољи ентеријер и услуга него у 'Луфтханзи'. Критикују аранжман са 'Етихадом' који нам чини, а 'Ер Србија' постаје најјача компанија у региону и узеће послове и другим моћним компанијама, међу њима и немачким", сматра Вучић.

Вучић је, такође, најавио да ће му у раду помагати бивши шеф италијанске дипломатије Франко Фратини.

Први потпредседник Владе каже да разуме зашто је председник Србије Томислав Николић замерио њему и Дачићу због забране овогодишње Параде поноса у Београду, али је нагласио да је донета исправна одлука.

"Знам да имамо уставну обавезу слободе мирног окупљања и разумем председникову бригу, али наша процена је била да је вредније да сачувамо све главе и да не шаљемо у свет слике немира и разбијања по улицама", рекао је Вучић.

"Сву кривицу сам преузео на себе, па ако сам некоме крив, крив сам", поручио је Вучић.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи