Читај ми!

Девенпорт позива Србе да изађу на изборе

Косовски Срби треба да изађу на изборе, јер ће тако изабрати будуће вође, рекао шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт.

Шеф делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт изјавио је да је задовољан тиме што српско руководство охрабрује косовске Србе да изађу на локалне изборе и да изаберу своје представнике и будуће вође.

"То је шанса да могу бити изабрани људи који ће бранити интересе становништва на Косову у будућности. Неизлазак на изборе није ни у чијем интересу", рекао је Двенпорт у интервјуу Политици.

Истакавши да ЕУ нема нове услове за почетак преговора са Србијом, планираним најкасније у јануару, Девенпорт наводи да је заједнички став држава чланица Уније, који се заснива на закључцима Европског савета, да се настави нормализација и напредак у односима Београда и Приштине.

Он је истакао да Делегација ЕУ има изузетно добру сарадњу са српском Владом, посебно с новим министром задуженим за европске интеграције Бранком Ружићем и са главним преговарачем Србије са ЕУ Тањом Мишчевић.

"Они су одличан тим, као и њихови експертски тимови", рекао је Шеф делегације Европске уније у Србији.

Европски савет је крајем јуна нагласио важност наставка "видљивог и одрживог напретка у нормализиацји односа између Београда и Приштине", рекао је Девенпорт и додао да је важно да Србија и Косово наставе тим путем и да поштују Бриселски споразум од 19. априла.

Девенпорт је нагласио да "тај споразум не би био могућ без изузетно значајног ангажовања Ивице Дачића, Хашима Тачија и високе представнице ЕУ Кетрин Ештон".

Шеф делегације ЕУ је указао да постоје области у којима је Србија постигла напредак, као то што су Влада и њени ресори направили стратегију и акционе планове у борби против корупције, затим имплементацију стратегије против дискриминације, стратегију за реформу правосуђа.

Он је посебно истакао да одлучност Владе да се обрачуна са корупцијом, која се, како је рекао, томе супротставља на систематичан и прави начин.

Међутим, рекао је он, за успешну борбу против корупције неопходно је да се ти случајеви нађу и пред судијама и тужиоцима, а не само на насловним странама новина.

Девенпорт указује да је ЕУ очекивала доста од спровођења медијске стратегије, и наводи да, нажалост, ниједан нови медијски закон још није усвојен, и да у тој области има још доста проблема - "од нетранспарентног власништва, преко политичких утицаја на уређивачку политику, до државног финансирања које нарушава слободно тржиште и правила конкуренције".

Он очекује још и напредак по питањима као што је стварање повољније климе за страна улагања, доношење новог закона о раду, као и да се упросте процеси, посебно за издавање грађевинских дозвола.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи