Читај ми!

Кампања за косовске изборе и званично почела

Грађанска иницијатива "Српска" одржаће први предизборни митинг у Штрпцу. Емитован је први спот којим се Срби позивају да 3. новембра изађу на биралишта. У српским срединама пријавило се скоро 30 грађанских иницијатива и странака.

Образложење одлуке приштинских власти да се званичницима Србије забрани улазак у Покрајину добићемо највероватније у понедељак у Бриселу, на ванредном састанку који је сазвала Кетрин Ештон. У међувремену, док се чека расплет или било каква нова порука из Београда или Приштине, на Косову и Метохији је јуче и званично почела предизборна кампања.

Емитован је и први спот којим се Срби позивају да 3. новембра изађу на биралишта.

Више људи на улицама, по који страначки постер и заставе на јавним местима, означили су почетак предизборне кампање.

Грачаница је највећа српска средина на Косову са скоро 20.000 бирача. За управљање Грачаницом пријављено је пет грађанских иницијатива и једна странка.

"Ми смо за предизборну кампању спремни. Наше поруке су сасвим јасне. Ићи ћемо од врата до врата, разговараћемо с људима и ово ће бити више договор с нашим народом како да идемо даље него кампања. Ово је и референдумско изјашњавање о томе како ће српски народ на Косову даље живети", каже кандидат за председника општине Грачаница на листи "Српска" Бранимир Стојановић.

У српским срединама за локалне изборе пријавило се скоро 30 грађанских иницијатива и странака. Локални медији најављују равноправно третирање свих учесника избора. Медијско представљање надгледаће невладине организације.

"Ми смо се пре свега потрудили да упозоримо политичке странке на Косову да се понашају као праве странке и изађу са својим програмима, а не да то пре свега буду оптужбе једних или других", истиче Бојан Теофиловић из Центра за мир и толеранцију.

Сви избори на Косову након рата били су праћени бројним нерегуларностима и инцидентима. Аналитичар Бехљуј Бећај каже да ће највеће изненађење бити ако избори прођу нормално.

Локалне изборе 3. новембра пратиће 1.600 особа из мреже организација цивилног друштва. На дан гласања на Косову ће боравити и група посматрача Европске уније.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи