Министри одбране региона у Словенији

Небојша Родић учествовао у Словенији на састанку министара одбране земаља региона. Министри разговарали о регионалним пројектима под окриљем процеса Сарадње министара одбране у Југоисточној Европи.

Министар одбране Србије Небојша Родић учествовао је данас на Брду код Крања на састанку министара одбране земаља Процеса сарадње у југоисточној Европи.

Тај скуп се одржава у оквиру Свеобухватног регионалног министарског састанка.

Министри одбране Југоисточне Европе разменили су ставове о перспективи регионалних пројеката који се спроводе под окриљем процеса СЕДМ  - Сарадње министара одбране у Југоисточној Европи (South East Defense Ministerial).

Министар Родић је изјавио да Србија учествује у готово свим облицима мултилатералне сарадње у региону и да је због тога важност унапређења регионалне сарадње промовисана у Стратегији националне безбедности и Стратегији одбране Републике Србије.

Како се наводи у саопштењу Министарства одбране Србије, министар је указао да, као и остале државе у региону, "Србија настоји да активностима у оквиру регионалних иницијатива јача сопствену безбедност и да дијалогом и сарадњом доприноси стабилности региона Југоисточне Европе".

Родић је оценио да СЕДМ представља веома значајну регионалну безбедносну иницијативу и да је веома важно да све државе наставе да активно раде на изналажењу оптималних модела сарадње.

Позвао је колеге из региона да упуте своје високе представнике на наредни састанак заменика начелника Генералштабова СЕДМ, који ће се организовати половином 2014. године у Србији.

На маргинама састанка, српски министар је имао одвојене билатералне сусрете са министрима одбране Словеније, Босне и Херцеговине, Молдавије и Хрватске, као и са заменицом помоћника секретара одбране САД, наводи се у саопштењу.

Иницијатива за успостављање Процеса сарадње министара одбране земаља југоисточне Европе покренута је на састанку министара одбране у Тирани у марту 1996. године, на предлог САД, са намером јачања сарадње земаља Југоисточне Европе и САД на плану одбране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи