Читај ми!

Вулин: Ништа спорно у подршци "Српској"

Александар Вулин не сматра да је својим изјавама испровоцирао косовску владу да забрани српским званичницима долазак на Косово, како је рекао потпредседник Скупштине Косова Петар Милетић. Вулин нагласио да листу Грађанска иницијатива "Српска" подржавају цела влада и председник државе, јер она "окупља све Србе на КиМ".

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је данас да не сматра да је својим изјавама испровоцирао косовску владу да забрани српским званичницима долазак на Косово током изборне кампање и нагласио да листу Грађанска иницијатива "Српска" подржавају цела влада и председник државе, јер она "окупља све Србе на КиМ".

Реагујући на изјаву потпредседника Скупштине Косова Петра Милетића, који је фукционер СЛС, коалиционог партнера Хашима Тачија, да је одлуку косовске владе о забрани испровоцирао управо он својим последњим наступима, Вулин је рекао да то није тачно. као и да неме ничeg спорног у његовом позиву да се гласа за листу "Српска".

"Ако сам ја проблем, зашто је онда забрањено свим државницима Србије да долазе? Нисам ја проблем, наравно и нема ништа спорно у мом позиву да се изађе на изборе, као ни у мом позиву да се гласа за листу 'Српска'", рекао је Вулин.

Вулин је нагласио да су ту листу подржали комплетна Влада Србије, председник Србије Томислав Николић, као и све кључне политичке партије.

"Српска је једина листа која окупља Србе у свим општинама где живе Срби и у општинама одакле су протерани. Ниједна друга листа нема такав капацитет...И ту су више него јасни разлози зашто подржавамо ту листу", указао је Вулин.

За њега је, како каже, логично што СЛС покушава да забрани учешће званичника Србије на овим изборима, јер су, тврди, практично нестале њихове шансе да наставе да заступају Србе без да их питају.

"Не чуди ме такође што СЛС има увек оправдање за све што Приштина ради. Жао ми је што се нису огласили када је Приштина покушала да прекрши бриселски споразум и промени закон о амнестији, или кад је покушала да промени бриселски споразум тако што не дозвољава интерно расељенима да гласају, или што је покушала да не прихвати 12.700 особа са севера КиМ на бирачким списковима", истакао је Вулин.

Према његовом мишљењу, то су били тренуци када је СЛС требало да докаже где је и где је њихова политика, а не да то чине сада тако што "покушавају да нађу оправдање за Приштину која се плаши изласка Срба на изборе и онога који позива Србе на КиМ да изађу на изборе".

Вулин је приметио и да се Приштина "ни мало не љути на оне који бојкотују изборе или траже да се избори бојкотују, али види проблем у онима који искрено и упорно позивају Србе да изађу на њих и формирају Заједницу српских општина".

Милетић је раније данас рекао да је Вулин испровоцирао одлуку косовске владе јер је, у намери да за "своју листу" обезбеди што већи број гласова, заоштрио реторику тврдећи при томе да постоји само једна српска листа, као да на остале 32 листе нису Срби.

Додао је и да никад није било проблема кад су се раније званичници из Београда најављили преко Еулекса да дођу на Косово, подсетио да је његова странка једном помогла да Дачић дође у Призрен, али није могао да прогнозира да ли ће косовска влада повући одлуку о забрани.

Локални избори на Косову и Метохији заказани су за 3. новембар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи