Читај ми!

Посланици о јавној својини

Скупштинa Србије разматрала измене Закона о јавној својини. У недељу расправа о амандманима. Велики број предузећа још није поднео захтев за упис права својине, а првобитни рок истиче 6. октобра. Предложеним изменама тај рок се продужава за годину дана.

18.40 - Скупштина завршила начелну расправу о Закону о јаваној својини. Расправа о амандманима у недељу.

17.50 - На предложене измене Закона о јавној својини уложена само два амандмана Демократске странке.

10.29 - Самостални посланик Вук Јеремић положио заклетву

Посланици Скупштине Србије су на новој седници расправљали о једној тачки дневног реда -  изменама Закона о јавној својини. Амандмане на измене тог закона размотриће у недељу, 6. октобра.

Образлажући тај предлог, министар регионалног развоја и локалне самоуправе Игор Мировић подсетио је да је Закон о јавној својини усвојен 2011. године и да се сад за подношење захтева за упис права својине уместо две године, оставља рок од три године.

Влада је 30. септембра предложила измене тог закона јер првобитни рок од две године истиче 6. октобра, а велики број предузећа још није поднео захтев за упис права својине у јавној евиденцији о непокретностима и правима на њима, због чега је, како је истакла, неопходно да се тај рок благовремено продужи.

На предложене измене Закона о јавној својини уложена су само два амандмана Демократске странке о којима ће посланици, како је најављено, расправљати у недељу, 6. октобра.

Посланик Јанко Веселиновић затражио је амандманом да се рок не продужава, док је његов страначки колега Срђан Миливојевић затражио да се тај рок продужи за шест месеци.

У образложењу амандмана Миливојевић је истакао да велики број предузећа није поднео захтев за упис права својине у јавној евиденцији о непоректностима и правима на њима и да је неопходно да се рок благовремено продужи. 

Посланик ЛДП-а Бојан Ђурић оценио је да директори јавних предузећа који у двогодишњем законском року нису поднели захтев за упис права својине тих предузећа, треба да поднесу оставке и буду кривично гоњени.

У скупштинској расправи, Ђурић је истакао да онај "ко за две године није показао елементарно интересовање, треба трајно да изгуби право на својину".

Ђурић је истакао да ЛДП неће подржати законске измене из суштинских разлога и упитао како власт очекује да грађани уђу у неки правни поступак, а истовремено предлаже закон којим хоће да награди неспособна јавна предузећа којима је две године било мало да покажу интересовање за сопствену имовину.

Посланици опозиције критиковали су и начин то јест кратак рок за заказивање данашње седнице.

Божидар Ђелић из Демократске странке рекао је да та партија неће гласати за измене Закона о јавној својини, као и да рок од две године за подношење захтева за упис права својине "није дат случајно" и да је довољан за ту процедуру.

Скупштина Србије почела је јесење заседање 1. октобра седницом на којој се налази 25 законских предлога и других аката, а како та седница није завршена, она ће бити прекинута да би посланици могли да расправљају о изменама Закона о јавној својини.

Како је саопштено из парламента, посланици ће накнадно бити обавештени о наставку те седнице.

Претоходно је одржана седница Одбора за финансије, коју је обележила полемика посланика ДС-а и бившег министра Божидара Ђелића и владајуће већине о томе ко је крив што јавна предузећа нису уписала својину у предвиђеном року.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи