Читај ми!

"Србија рачуна на подршку Британије"

Београд је заинтересован за унапређење политичког дијалога с Великом Британијом и за сарадњу о питањима као што је безбедност у региону, рекао премијер Ивица Дачић у разговору са председницом Горњег дома британског Парламента Франсес Д'Соуза, саопштено је из Владе.

Премијер Србије Ивица Дачић у разговору са председницом Горњег дома британског Парламента Франсес Д'Соуза рекао да је Србија заинтересована за унапређење политичког дијалога с Великом Британијом и за сарадњу о питањима као што је безбедност у региону, саопштено је из Владе.

Србија жели унапређење сарадње и у борби против међународног тероризма и организованог криминала, додао је Дачић.

Дачић је истакао да Србија рачуна на подршку Британије у обезбеђивању одрживог опстанка српске заједнице на Косову и поновио да је Влада Србије опредељена да спроведе све договоре из бриселског споразума, наводи се у саопштењу.

"Наш циљ је да осигурамо мир, стабилност и опстанак Срба у јужној покрајини. Истовремено, Србија спроводи снажне реформе и припреме у процесу европских интеграција," рекао је Дачић.

Двоје званичника оценило је на састанку да постоје велике шансе за побољшање економске сарадње две земље и да је Србија отворена за инвестиције британских компанија, додаје се у саопштењу.

Напредак у заштити права жена

Чланови Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и чланице Женске парламентарне мреже разговарали су са председницом Горњег дома Парламента Велике Британије баронесом Франсис Д'Соуза о положају и заштити жена од насиља, као и положају националних мањина.

Д'Соуза је поздравила висок проценат жена у српском парламенту од чак 30 одсто и оценила да су од стране Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и Женске парламентарне мреже направљени значајни кораци у заштити људских права, жена и националних мањина, што има значај за даљу демократизацију друштва у Србији.

Председник тог Одбора Мехо Омеровић захвалио је Д'Соузи на доприносу организација из Велике Британије у остваривању родне равноправности у Србији, истичући да је Народна скупштина ратификовала скоро све међународне споразуме који се односе на заштиту људских права, саопштено је из Скупштине Србије.

Чланице Женске парламентарне мреже Тамара Трипић, Дубравка Филиповски, Донка Бановић и Злата Ђерић истакле су током разговора да мрежу чине посланице без обзира на политичку припадност и, које су се окупиле како би указале на дискриминацију жена, насиље над женама и њихово учешће у локалним самоуправама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи