"ДС је најконструктивнија опозиција"

Кад промените пола министара, то није реконструкција, него избор нове Владе, оценио председник Демократске странке Драган Ђилас. Влади замера то што још није познат програм нових министара. Поручује да је ДС "најконструктивнија опозиција" која је спремна да подржи одлуке које су добре за грађане Србије.

Лидер Демократске странке Драган Ђилас каже да када у Влади буде замењено пола министара, то није реконструкција, већ избор нове Владе.

Овде можете погледати/преузети емисију Око 11

"Мислим да у владајућој коалицији букти пожар, ако избацујете једног партнера, а ова два једни другима шаљу поруке преко медија ко треба да буде премијер", рекао је Ђилас гостујући у емисији "Око".

Ђилас сматра да ово није реконструкција него "пад Владе", јер када "промените пола министара - шта је то него нова власт".

Власти замера и то што су и после реконструкције на позицијама остали министри Велимир Илић и Милан Бачевић, јер то, како оцењује, није реформска власт.

"Ми данас правимо нову Владу експерата. Мислим да није коректно да ми не знамо програм тих министара", каже Ђилас, оцењујући да не види стручност у биографијама кандидата за министре који су представљени као експерти.

"Треба ставити стручне људе на позиције, а не да тражимо по интернету ко је ко", рекао је лидер ДС-а оцењујући да кандидат за министра финансија није предложио ништа ново, док кандидат за министра привреде "у биграфији, осим што пише блог, има и да је био стечајни управник".

Оцењујући да је ситуација у здравству, школству, инфраструктури гора него пре годину дана, председник ДС-а констатује да је Србија изгубила 150 дана на реконструкцију.

На примедбе премијера "да се опозиција успавала", председник ДС-а одговара да је та партија "најконструктивнија опозиција", која ће подржати све одлуке које Србију воде ка Европи и да "ДС неће бити опозиција која ће рећи - што је Србији горе, то за нас боље".

Ђилас оцењује да је Демократска странка научила своју лекцију на претходним изборима. На констатацију да када је ДС у опозицији, онда је напуштају поједини чланови који оснивају нове партије, Ђилас одговара да су то чланови који су у партију и ушли зарад власти и да странка има квалитетне кадрове који сад добијају своју прилику, као и нове чланове.

Ранији позив потпредседника ДС-а Миодрава Ракића на шири договор власти и опозиције и даље важи, каже председник ДС-а, јер је важно да постоји договор о најважнијим стварима, "да се зна шта су приоритети, шта хоћемо у школству, здравству".

"Ја подржавам да држава спаси Симпо, али тамо неко мора да иде у затвор неко је одговоран што није плаћао порез", каже Ђилас.

Оцењује и да је "сјајно ако кажете да ћете укинути претпалту", али да онда држава мора да има 100 милиона да финансира Јавни сервис, јер је то важна институција, поготово у земљама као што је Србија, у којима демократија постоји кратко.

"Београд на води" није једина тема о којој може да се договара са лидером СНС-а Александром Вучићем, каже Ђилас, подсећајући да је ДС подржао и потписивање споразума у Бриселу.

Говорећи о односима у владајућој коалицији у Београду, Ђилас је рекао да је са СПС-ом и ПУПС-ом био на власти у главном граду претходних пет година, тако да не размишља о томе да би неко могао да га смени.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару