Посланици о примени бриселског споразума

Штетно је укинути српске институције на северу Косова док се претходно не формира Заједница српских општина, оцењују посланици из владајуће коалиције. У посланичком клубу ЛСВ сматрају да је Србија протписивањем споразума преузела одређене обавезе и да се оне морају поштовати.

Посланици републичког парламента верују да ће премијер Србије Ивица Дачић у Бриселу постићи договор о спровођењу споразума с Приштином, али и упозорили да Србија не може да пристане на укидање својих институција на Косову пре формирања заједнице српских општина (ЗСО).

Посланици верују и да ће до краја седмице, као што је Дачић и најавио, бити утврђен план реализације тог документа, а да би укидање српских институција на Косову пре формирања ЗСО довело до вакуума.

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун објашњава да је суштина неслагања у вези са имплементацијом бриселског споразума то што немачки званичници сматрају да најпре треба расформирати српске институције, "па да онда Приштина уђе са својим институцијама које ће вероватно на брзину формирати.

"Тек кад се формира заједница српских општина, онда ће Срби имати своје институције. Србија не жели да прихвати дисконтинуитет у деловању својих институција и не може да их уклони док се не формира ЗСО", рекао је Дрецун.

Он каже да није превелики оптимиста уколико се настави са таквим тумачењем биселског спорзума, али и да се нада да ће до петка бити направљен имплементациони план, како је то најавио премијер Дачић.

И социјалисти указују да би се у случају гашења српских институција, а пре формирања ЗСО, створили вакуум и безвлашће.

Посланик те странке Звонимир Стевић рекао је да је приоритет формирање ЗСО, а на основу тога доношење статута и уставног закона , како би се утврдило како ће локална управа на северу Косова и у енклавама функционисати.

Србија је, како је додао, спремна за реализацију биселског споразума и доношење плана примене, али је за то потребна спремност и друге стране. Надам се да ће обе стране ових дана донети план и утврдити рокове за спроводјење бриселског споразума, рекао је он.

Осврћући се на изјаву шефа немачке дипломатије Гвида Вестервелеа у Приштини да је неходно укинути српске институције, посланик ЈС Петар Петровић рекао је да је то мишљење само једног министра, иако се ради о утицајној земље.

Он је додао да се, уколико у Бриселу дође до договора премијера Србије и косовског премијера Хашима Тачија о примени споразума, неће ни поставити питање укидања институција, јер споразум предви]а формирање ЗСО.

Немачка ће морати, сматра Петровић, да схвати да је Србија учинила све што се од ње тражило.
Он се нада да ће бити постугнут споразум, али и да ће ЕУ извршити притисак на Приштину да прхвати договорено.

У СДПС кажу да је влада спремна да спроведе у дело договорено, али да је брину различита тумачења друге стране и нека како каже шеф посланика те странке Милорад Мијатовић, мала додатна условљавања.

У посланичком клубу ЛСВ сматрају да је Србија протписивањем споразума преузела одређене обавезе и да се оне морају поштовати.

Шеф тог посланичког клуба Бојан Костреш каже да се нада да ће договор бити постигнут, како је то премијер и рекао, а да ЛСВ без обзира на велике разлике, подржава владу у том послу.

Посланик ПУПС Момо Чолаковић такодје сматра да ће договорено бити и спроведено, да неће бити додатних условљавања, али и подсетио да је и раније говорио о могућности да неке земље поставе додатне услове.

"Верујем да ће данашњи састанак Дачића и Тачија довести до напретка, али сматрам да су важнији технички договори од самог споразума, јер се тичу решавања животних питања. За нас су питање телекоминикација и енергетике најважнија питања, рекао је Чолаковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи