Читај ми!

Припреме за састанак Дачић-Тачи

Још није познат формат и дневни ред састанка премијера Ивице Дачића и Хашима Тачија 21. маја у Бриселу. Припреме се у току, каже портпаролка високе представнице ЕУ Mаја Коцијанчич, која није желела да коментарише да ли ће Кетрин Ештон предложити своју верзију акционог плана за примену споразума.

Сусрет председника Владе Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија у кабинету Кетрин Ештон заказан је за уторак, али у Бриселу за сада нема конкретних вести о формату и дневном реду састанка.

"Све што могу да кажем је да припреме још трају", рекла је за Танјуг портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедост Маја Коцијанчич и додала да су у току интензивне консултације са обема странама.

Коцијанчич није хтела да коментарише најаве у појединим медијима да ће Ештон на састанку поднети своју верзију акционог плана за примену споразума који су у Бриселу парафирали Дачић и Тачи.

"Улога Ештон је да олакша дијалог и она чини све што може да дође до договора", рекла је Коцијанчич.

Коцијанчич је истакла да је примена споразума, о којој радне групе Београда и Приштине на ранијем састанку нису могле да се договоре, од кључне важности за успех процеса нормализације.

Камен спотицања је редослед потеза у примени споразума, јер Приштина инсистира да се све српске "паралелне структуре" распусте пре него што се приступи стварању заједнице српских општина, која би према споразуму требало да има широка овлашћења на пољу безбедности, судства, здравства и образовања.

Београд, међутим, заступа став да би то довело до институционалног вакуума и не пристаје да овлашћења заједнице у међувремену преузме привремено тело у чјем би формирању Приштина играла кључну улогу.

Сусрет Дачића и Тачија могао би да буде од пресудне важности јер Европски савет, који ће крајем идућег месеца одлучити да ли Србија треба да почне преговоре о придруживању ЕУ, као услов није поставио само споразум Београда и Приштине, већ и почетак његовог спровођења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару