Читај ми!

Реаговања на најаву састанка Дачић-Тачи

Посланици различито коментаришу најављен састанак Ивице Дачића и Хашима Тачија са Кетрин Ештон. Милован Дрецун очекује да ће Ештонова инсистирати да се усагласе тумачења договореног. Слободан Самарџић: Исход састанка биће повољнији по Приштину. Састанак неће имати много смисла ако се не постигне помак у договорима око имплементације, каже Бојан Ђурић.

Најављен састанак српског и косовског премијера Ивице Дачића и Хашима Тачија са високом представницом за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон посланици Народне скупштине различито коментаришу.

Посланик Српске напредне странке (СНС) Милован Дрецун рекао је да ће висока представница ЕУ Кетрин Ештон на предстојећем састанку српског и косовског премијера настојати да се усагласе тумачења споразума о нормализацији односа.

"Споразум је низ општих оквира и Ештонова ће инсистирати да се усагласи тумачење договореног (19. априла у Бриселу)", рекао је Дрецун новинарима у Скупштини Србије.

Посланик СНС-а је рекао да у том контексту види смисао најаве да би могло да дође до арбитраже ЕУ у вези са споразумом и истакао да Унија жели да убрза примену споразума.

Дрецун је поновио да Приштина једностраним понашањем покушава да промени суштину договора.

Шеф посланичке групе опозиционе Демократске странке Србије Слободан Самарџић оценио је да предстојећим састанком двојице премијера 21. маја у Бриселу ЕУ жели да прекине расправе Београда и Приштине о примени споразума и почне његово спровођење.

"Ни у овој ствари Србија не може да очекује да ЕУ буде фер", рекао је Самарџић новинарима и оценио да ће исход бити повољнији по Приштину.

Упитан о могућој арбитражи, Самарџић је рекао да је реч о притиску на Србију да прихвати понуђени документ.

Посланик ЛДП-а Бојан Ђурићм, међутим, сматра да најављени састанак двојице премијера са Кетрин Ештон неће имати много смисла ако се у међувремену не постигне озбиљнији помак у договорима око имплементације постигнутих споразума.

"Уколико до тога не дође мислим да је ово последња прилика да пре свега ЕУ пошаље јасну поруку и Београду и Приштини да не могу да воде или да решавају своје међусобне односе тако што ће након било каквог постигнутог споразума свако у својој јавности на десетине различитих начина интерпретирати договор, а током даљих разговора о имплементацији покушавати да за себе оствари неку додатну корист која није била део аранжмана", рекао је Ђурић.

Посланик ЛДП-а је у изјави Танјугу оценио да "нигде нећемо стићи" уколико премијер Србије сваких месец дана буде морао у Бриселу додатно да "пресуђује или сече око неких ствари".

"Бојим се да смо ове недеље протекле од договора у Бриселу искористили на најгори могући начин. Да су тензије толико подигнуте у друштву да премијер не може да оде у Брисел са јасном и храбром позицијом која је у овом тренутку најважнија", рекао је Ђурић.

Ђурић је додао и да је ово "велика лекција за Србију" у европским интеграцијама које су пред нама.

Премијери Србије и Косова Ивица Дачић и Хашим Тачи парафирали су 19. априла споразум о нормализацији односа. Међутим, након тога радне групе за спровођење споразума нису успеле да постигну договор на два састанка, па је Кетрин Ештон јуче позвала Дачића и Тачија на састанак 21. маја у Брисел. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару