Николић у Анкари

Председник Србије Томислав Николић допутовао у Анкару, где ће у среду на председничком нивоу бити одржан трилатерални самит Турска-Србија-Босна и Херцеговина. На самиту ће, осим домаћина Абдулаха Гула, учествовати чланови председништва БиХ Небојша Радмановић, Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић.

У Анкари почиње дводневни самит Србије, Босне и Херцеговине и Турске, на којем учествују председник Томислав Николић, чланови Председништва Босне и Херцеговине Небојша Радмановић, Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић, и председник Турске Абдулах Гул.

Председник Србије Томислав Николић допутовао је вечерас у Анкару, где је председник Абдулах Гул за госте приредио свечану вечеру. Радни део самита ће у среду почети пленарним трилатералним састанком, после којег ће бити усвојена и заједничка декларација.

Председник Николић ће, у поподневним часовима, имати и сусрет са председавајућим и члановима Председништва БиХ, после којег ће бити одржан и билатерални састанак делегација Србије и БиХ.

Министри спољних послова трију држава Ахмед Давутоглу, Иван Мркић и Златко Лагумџија одржали су прошле седмице у Сарајеву припремни састанак уочи самита, а ресорни министри данас су потписали трилатерални Протокол о економској сарадњи.

Потписници протокола, турски министар економије Зафер Чаглајан, потпредседник Владе Србије и министар спољне и унутрашње трговине Расим Љајић и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић придали су том догађају историјски значај.

Турски председник Абдулах Гул изјавио је уочи почетка самита да његова земља улаже велике напоре за изградњу што бољих односа Сарајева и Београда.

"Приближавање Сарајева и Београда даје очигледан допринос миру у региону", рекао је Гул за сарајевско "Ослобођење".

Турски председник је најавио да ће посебна пажња на самиту бити усмерена на сарадњу у области привреде, трговине, енергије, образовања, културе, туризма и пољопривреде.

Овај састанак на врху у Анкари је трећи трилатерални сусрет председника Србије, Турске и БиХ: први је одржан 2010. у Истанбулу, а други 2011. у Карађорђеву.

Председник Николић је, иначе, био у званичној посети Турској пре само неколико месеци, када су он и председник Гул поручили да је дошло време за јачање српско-турске сарадње, посебно у области економије, где ће први циљ бити остваривање трговинске размене од милијарду евра, повећање инвестиција и интензивирање сарадње у инфраструктурним појектима.

"Наше пријатељство је много веће него наша економска размена. Можда је тако и боље. боље је да пријатељство произведе економску размену него да економска размена производи пријатељство", рекао је Николић.

Председник Николић је тада оценио да би Србија могла бити мост за економски продор Турске у Европу, а председник Гул најавио економски и привредни бум у односима двеју земаља.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару