Читај ми!

Румунија подржава Србију на путу ка ЕУ

Букурешт недвосмислено подржава Србију на њеном путу ка ЕУ, изјавио шеф српске дипломатије Иван Мркић после састанка са румунским колегом Титусом Корлацеаном. Србија и Румунија немају отворених питања у билатералним односима, истиче Мркић.

Министар спољних послова Србије Иван Мркић рекао је да Србија и Румунија немају отворених питања у билатералним односима и да званични Букурешт недвосмислено подржава Србију на њеном путу ка ЕУ.

"Став Румуније ће бити недвосмислен да Србија треба да постане чланица ЕУ и да крајем јуна треба да добије датум за отпочињање преговора о чланству", рекао је Мркић за Танјуг после састанка са шефом румунске дипломатије Титусом Корлацеаном.

Мркић је подсетио да је Румунија једна од оних земаља која је подржавала Србију када је реч о непризнавању независности Косова.

Румунија је, иначе, једна од пет чланица ЕУ које нису признале једнострано проглашену независност Косова.

"Ми смо захвалани због таквог става, а посебно поштујемо то што Румунија стоји чврсто иза тога да Србија треба да добије датум за отпочинање преговара са ЕУ", истакао је Мркић.

Министар спољних послова  је рекао и да је желео да обавести румунске пријатеље о процесу дијалога Београда и Приштине.

"И наишао сам на разумевање у свим нашим објашњенима", рекао је Мркић.

Корлацеан је додао да је Румунија, заједно са европским партнерима, поздравила цео процес, храброст и политичку вољу да се постигне један такав споразум.

"Према општем мишљењу у Европи овај споразум отвара пут за тежње Србије да брже приступи ЕУ", рекао је румунски министар.

Мркић је нагласио да је са Корлацеаном прошао све тачке дневног реда које се тичу билатералних односа и да су заједнички констатовали да две државе практично немају отворених питања и да сарађују посебно у економској сфери.

Мркић је подсетио да две земље 130 година имају дипломатске односе, да су у историји увек биле савезници и пријатељи, а да данас теже истим политичким будућностима.

"Наши односи су такви да имају најбољу могућу перспективу", рекао је он.

Подсетивши да је у Београду већ био румунски премијер Виктор Понта, шеф српске дипломатије је најавио да ће за две недеље у посету Румунији доћи спрски премијер Ивица Дачић.

Мркић је истакао да Србија предузима све што је у њеној моћи да све националне мањине које у њој живе уживају сва права и слободе и да ће наставити са мерама које релаксирају и снаже њихов положај.

"Договарали смо се како да унапредимо њихова права и слободе. Наша влада је већ спровела неке мере и намерава да настави тим путем", закључио је Мркић.

Шеф дипломатије састао се  и са председником Доњег дома румунског парламента Велеријем Згонеом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару