Читај ми!

УРС: Смањење јавног дуга, одговор критичарима

Смањење јавног дуга у априлу за више од 300 милиона евра најбољи је одговор свим критичарима рада УРС-а и министара из те странке, каже Марко Селаковић. Истиче да не може бити снажног развоја нити отплаћивања дугова ако држава не штеди на свим фронтовима.

Портпарол Уједињених региона Србије Марко Селаковић оценио је да је смањење јавног дуга у априлу за више од 300 милиона евра најбољи одговор "свим критизерима" рада УРС-а и министара из те странке, као и да је штедљива држава предуслов за развој.

Селаковић је у писаној изјави достављеној медијима навео да је УРС када је ушао у актуелну владу и преузео одговорност за финансијски систем земље, дао обећање да ће стабилизовати јавне финансије и радити на томе да се враћају дугови које су други направили.

"Ово је доказ да смо и то обећање испунили кроз један озбиљан рад, ангажовање и кроз одговорно и домаћинско вођење јавних финансија", рекао је Селаковић.

Селаковић је истакао да не може бити снажног развоја нити отплаћивања дугова ако држава не штеди на свим фронтовима.

"Зато, можемо да обећамо грађанима да ћемо и даље наставити да на штедљив и одговоран начин водимо јавне финансије, а такође можемо да обећамо да ћемо учинити све да се у најскоријем периоду још снажније покрене привреда", рекао је Селаковић.

Према његовој оцени први знаци су већ ту и извоз расте, па "Фијат" из Крагујевца може да се види на улицама, а фабрика "Боша" се гради у Пећинцима.

Министри из УРС-а и та странка, закључио је Селаковић, потпуно су посвећени томе да Србија постане модерна и уређена држава, са снажном привредом и стабилним финансијским системом.

Јавни дуг Србије смањен је у априлу за 309 милиона евра, на 19,08 милијарди, и као резултат раздуживања државе, учешће јавног дуга у бруто домаћем производу пало је на 56,1 одсто, саопштило је јуче Министарство финансија и привреде.

Србија се у априлу раздужила првенствено захваљујући превременој отплати половине дуга према Лондонском клубу поверилаца, чиме је извршена једна од најбољих операција реструктуирања државног дуга још од 2006. године, када је, такође, на иницијативу министра Динкића, превремено отплаћен велики део дуга према Светској банци.

Значајно раздуживање у априлу извршено је и на домаћем финансијском тржишту, где је отплаћено 39 милијарди динара дуга по основу раније емитованих хартија од вредности.

Раздуживање Србије допринело је даљем паду каматних стопа и расту поверења у државне обвезнице, како на домаћем, тако и на међународном тржишту капитала.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару