Основана мрежа стручњака за ЕУ

Поводом Дана Европе, основан "Тим Европа", независна мрежа експерата за теме везане за ЕУ. Експерте могу да позивају школе, привредне коморе и удружења како би држали презентације и информисали грађане о питањима везаним за Унију.

У оквиру обележавања Дана Европе, у Београду је промовисан "Тим Европа", независна мрежа експерата специјализованих за теме везане за ЕУ.

"Тим Европа" чини 19 независних експерата који долазе из различитих делова земље и специјализовани су за разноврсне области живота које ће бити обухваћене реформама у наставку процеса придруживања ЕУ.

Сличне мреже осниване су и у другим државама кандидатима за чланство у ЕУ, а експерте могу да позивају школе, привредне коморе и удружења како би држали презентације и информисали грађане о најширем спектру тема везаних за ЕУ и евроинтеграције.

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер је, уручујући сертификате члановима тима, рекао је да, након низ година реформских напора и решавања проблема као што су сарадња са Хашким трибуналом и нормализација односа Београда и Приштине, сада постоји реалистична могућност да се преговори о чланству у ЕУ отворе у наредним седмицама.

"Србија је протеклих година направила суштински прогрес и то нас доводи до важног момента када је Европска комисија предложила да се Србији да датум почетка преговора о чланству и сада треба да убедимо земље чланице да се сложе да се одреди датум", рекао је Дежер.

Према његовим речима, неопходно је на конкретан и практичан начин саопштити грађанима шта треба да се промени и зашто је важно досегнути европске стандарде у разним областима живота.

"После 28. јуна ће следеће питање, надам се, бити зашто све не завршимо за неколико недеља и не уђемо у септембру у ЕУ, и зато је пред нама велики посао који подразумева објашњавање јавности зашто имамо поглавља преговора, шта су тековине, норме и стандарди ЕУ", објаснио је Дежер потребу постојања експерских група попут "Тима Европа".

Директор владине Канцеларије за евроинтеграције Милан Пајевић је овом приликом рекао да треба надокнадити оно што је пропуштено у последње две и по деценије, и сада више пажње посветити упознавању јавности са читавим низом тема везаним за ЕУ, унутрашње реформе и модернизацију.

"Сувише времена потрошили смо на висока политичка питања која су нас у јавном дискурсу спречила да се посветимо свакодневним животним питањима", рекао је Пајевић, и додао да сада треба уложити више напора да те информације дођу до што већег броја грађана, и тако се борити против предрасуда и манипулација којима су грађани били изложени.

Пајевић се нада да ће у Србији за неколико година постојати десетине и стотине експертских тимова, и да ће они функционисати у свакој локалној заједници.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару