Читај ми!

Дипломатски притисак на Приштину

Вашингтон и Брисел притискају Приштину да што пре "одмрзне" разговоре око плана примене бриселског споразума, пишу "Вечерње новости". Последња шанса за то је 21. мај и разговори Дачић - Тачи.

Снажан дипломатски притисак из Вашингтона и Брисела усмерен је ових дана на Приштину, како би се што пре, у наредној недељи, одмрзли разговори око плана примене бриселског споразума, пишу Вечерње новости.

Уколико тимови двеју страна који преговарају о корацима и роковима имплементације договореног не дођу до компромиса, последња шанса да се расплете "Гордијев чвор" биће 21. маја, када ће се у Бриселу, како наводи лист, срести српски премијер Ивица Дачић и Хашим Тачи.

Приштина захтева да се прво угасе постојеће институције Србије на Косову, па тек онда крене у формирање Заједнице српских општина. Идеја албанских власти на Косову је да се у том вакууму, на мала врата у српске средине "убаце" институције Приштине, што Београд ни по коју цену неће дозволити.

"Приштина покушава да 'лови у мутном' и да, док траје расправа Београда и Срба са севера Косова, издејствује другачија решења од договорених. То се неће догодити и учинићемо све да спречимо покушаје злоупотребе бриселског споразума. Понављам, Србија није и неће пристати на гашење наших институција у покрајини", рекао је за Новости председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.

Шеф делегације ЕУ у Београду Венсан Дежер каже да су у Бриселу свесни да ће бити тешко да се у наредним недељама заокруже све тачке бриселског споразума.

Он истиче да је ЕУ Београду и Приштини поставила три кључна услова: Да се усагласе око прецизних корака и рокова имплементације, да се постигне договор око електричне енергије и телекомуникација и бар започне примена појединих делова споразума.

"За већину држава чланица, јасан и кредибилан план примене био би довољан да дају зелено светло за датум, мада у врху ЕУ кажу да то није дефинитивна гаранција да ће свих 27 чланица у јуну гласати да Србија начини наредни корак ка Бриселу. Мериће се и наставак реформског процеса, посебно у области правосуђа и борбе против корупције и организованог криминала", рекао је Дежер за овај лист.

Он објашњава да ће, уколико на техничком нивоу не буде постигнут договор о спровођењу споразума о нормализацији односа Србије и Косова, можда доћи до повратка на политички ниво дијалога.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару