Читај ми!

Председништво: Злонамерни коментари о "лапсусу"

Пракса да председник државе за Дан победе одаје почаст на споменику Незнаном јунаку на Авали је уобичајена, саопштено из Председништва Србије. Коментари појединица да је избор места наводни лапсус председника Томислава Николића говоре о њиховом елементарном незнању и малициозности, поручују из кабинета председника Србије.

Уобичајена је пракса да председник државе за Дан победе одаје почаст на споменику Незнаном јунаку на Авали, а коментари појединица да је избор места наводни лапсус председника Томислава НИколића говоре о њиховом елементарном незнању и малициозности, поручују из кабинета председника Србије.

Како кажу у прес служби Николића, у најмању руку чуди писање појединих београдских медија, као и "стручни" коментари појединих престоничких историчара о наводном лапсусу председника Николића у вези са избором места и садржајем текста који је уписао 9. маја ове године у Спомен-књигу споменика Незнаном јунаку.

"Осим што су тиме показали елементарно незнање и малициозност, творци 'вести о лапсусу' и њихови 'стручни консултанти' дали су себи слободу да тиме унизе државни празник и жртве Другог светског рата на територији наше земље", наведено је у саопштењу.

Такође, чуди и да се "објективни" аналитичари нису огласили претходних година када су, поштујући државни протокол, истог датума и на истом месту, текстове сличног садржаја уписивали бивши председници Републике Србије или њихови изасланици.

У прес служби Николића подсећају да је споменик Незнаном јунаку јединствени меморијал у свакој држави и посвећен успомени на све знане и незнане жртве оружаних сукоба у прошлости.

Бројне државе су, подстакнуте тим примером, успоставиле Гроб незнаног јунака као централни војни меморијал у земљи (САД, Велика Британија, Белгија, Италија, Краљевина Југославија, СССР).

Споменик Незнаном јунаку на планини Авала подигнут је у периоду између 1934. и 1938. године и његова функција јесте централно пијететно место у држави и меморијал на коме се поводом обележавања националног празника, као и Дана примирја у Првом светском рату и Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, одаје почаст свим невиним жртвама и херојима оружаног сукоба чија се годишњица обележава.

У зависности од повода, објашњавају у кабинету Николића, шеф државе (председник Републике, односно његов изасланик), полагањем венца одаје почаст, након чега се приступа уписивању у Спомен-књигу, а присуство председника Републике, као представника свих грађана, представља чин одавања почасти у име читаве државе.

Након 1945. године и Другог светског рата, у свету је установљена традиција одавања почасти на Гробу незнаног јунака и поводом обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату (9. мај).

Та пракса у нашој држави, као и у бројним другим земљама, постоји деценијама, истичу у прес служби председника Србије.

На Дан примирја у Првом светском рату, 11. новембра, у Спомен-књигу се уписује текст којим се одаје почаст јунацима и жртвама тог оружаног сукоба, а 9. маја уписује се пригодан текст којим се одаје захвалност и изражава пијетет ослободиоцима домовине, као и жртвама Другог светског рата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару