СНС, СПС и УРС о измени Статута Београда

На састанку представника СНС-а, СПС-а и УРС-а разматрано покретање иницијативе за измену Статута града Београда ради постизања његове суштинске децентрализације.

Представници СНС-а, СПС-а и УРС-а разговарали су о покретању иницијативе за измену Статута града Београда у циљу, како су навели, његове суштинске децентрализације, као и о изменама и допунама појединих републичких закона који би то омогућили.

Састанку у просторијама СНС-а, прусуствовали су потпредседник СНС-а и председник београдског одбора те странке Небојша Стефановић, председник београдског одбора СПС-а Александар Антић, који је и председник градске скупштине и функционер УРС-а Владимир Илић.

Стефановић је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да је суштина да се крене у процес децентрализацијре, да ће се разговарати са невладиним организацијама, стручњацима за те области, Сталном конференцијом градова и општина како би се дошло до решења и законских предлога.

Затим, како је навео, треба да се крене у јавну расправу како би се суштински променио Статут Београда и дошло до децентрализације.

Стефановић је подсетио да је Статут последњи пут мењан 2008. године, да је СНС и тада била незадовољна тим изменама, јер се део надлежности пренео са општина на град, што се, како је рекао, показало да није добро решење.

Рекао је да и сада постоји предлог измене Статута који се налази у процедури Скупштине града, али је истакао неопходност промене закона на републичком нивоу, пре свих, закона о планирању и изградњи, о главном граду и локалној самоуправи.

Стефановић очекује да та решења буду готова за неколико месеци, јер сматра да се нема времена за чекање, али и да ништа не сме да се уради преко ноћи.

Посебно је подвукао да се ово не ради из политичких разлога и прикуљања политичких поена, већ како би се једном на озбиљан начин решили уочени проблеми.

На питање да ли се разговарало о евентуалној промени власти у Београду, Стефановић је рекао да је решавње наведених проблема приоритет и да се само о томе разговарало.

Антић је рекао да је децентрализација потребна у смислу доношења грађевинских дозвола и убрзања других процеура, које би довеле и до повећања инвестиција.

Подсетио је да је већ један разговор са СНС-ом обављен и да су сагледали да постоји потреба измена појединих закона на републичком нивоу како би се дошло до суштинске децентрализације.

Илић је у име УРС-а навео да та странка подржава сваку иницијативу у правцу децентрализације Србије и Београда и изразио наду да ће кроз промене законских оквира бити омогућена децентрализација главног града, најављујући наставак ових разговора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару