Дежер: Важно започети примену споразума

Уколико на техничком нивоу не буде постигнут договор о спровођењу споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, можда ће доћи до повратка на политички ниво, изјавио шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер.

Шеф Делегације Европске уније у Београду Венсан Дежер изјавио је да ће, уколико на техничком нивоу не буде постигнут договор о спровођењу споразума о нормализацији односа Србије и Косова, можда доћи до повратка на политички ниво разговора.

"Не може се очекивати од председника влада да реше све техничке детаље о раду судова и полиције, већ би требало да их реше експерти", рекао је Дежер, и истакао да ускоро може почети примена споразума о размени официра за везу Приштине и Београда.

"Споразум о нормализацији односа потписан је 19. априла и важно је почети његову примену, о чему се разговарало у Бриселу, али није постигнут договор како то урадити", изјавио је Дежер на скупу "Европске шансе Србије и Балкана".

Дежер је рекао да ЕУ не прејудицира став да ли је Косово независна држава или покрајина.

"То решење треба да нађу Србија и Косово", изјавио је Дежер, уз оцену да је за протекле три године, од почетка дијалога Београда и Приштине, дошло до решења значајних проблема и да би то могло утицати на изградњу поверења између две стране.

"Протеклих година је остварено убрзање европских интеграција Србије. Спроводе се реформе у судству, правосуђу, економији, борба против корупције", рекао је Дежер.

Уз констатацију да постоји могућност отварања преговора о прикључењу Србије ЕУ, Дежер је нагласио да је то и даље дуг процес, али да је "лакше када се види јасан циљ".

"Постоји могућност великог напретка следећих недеља. Охрабрен сам јаком подршком у политичким круговима", изјавио је Дежер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару