Читај ми!

Скупштина о правима пацијената

Посланици Скупштине Србије наставили расправу о Предлозима закона о правима пацијената и заштити лица са сметњама у развоју. СПС и УРС подржавају закон, ДС критиковала поједине одредбе.

18.45 -  Завршена седница Скупштине Србије.

10.15 - Почела седница Скупштине Србије. 

Скупштина Србије наставила је седницу расправом о Предлозима закона о правима пацијената и заштити лица са сметњама у развоју.

Посланици СПС-а и УРС-а, Зоран Радовановић и Снежана Стојановић-Плавшић, сматрају је да Предлог закона о правима пацијената добар и да ствара партнерски однос пацијената и здравственог особља.

Радовановић је као добро оценио и то што су у закону регулисана не само права него и обавезе пацијената, а Снежана Стојановић-Плавшић је рекла да је закон о правима пацијената добар јер лекара и пацијенте ставља у партнерски однос, што је неопходно да би лечење било успешно.  

Демократска странка је критиковала поједине одредбе предлога два закона указујући да се њима у пракси не обезбеђује адекватна заштита права грађана.

Посланик ДС-а Душан Милисављевић рекао је да не верује да су локалне самоуправе у Србији способне да формирају независна тела за бригу о правима пацијената, као што је то предвиђено Предлогом закона о правима пацијената.

"Сам назив саветник за права пацијената значи да он нешто саветује. Грађанима Србије треба заштита, а не саветник за права. У старту сумњам да многе општине, многе локалне самоуправе имају капацитет да направе једно независно тело за бригу о правима паицјената", рекао је Милисављевић, који је и председник скупштинског одбора за здравље.

Министарка здравља Славица Ђукић-Дејановић је рекла да је саветник за права пацијената адекватнији назив него заштитник права, јер ће он имати функцију медијатора.

"То није орган који има специфичне надлежности. Он заправо саветује и обавештава пацијента о његовим правима и требало би да предупреди одређене евентуалне поступке које покрећу разне инспекције и други надлежни органи", рекла је министарка.

Говорећи о правима деце од 15 година да самостално доносе одлуке о медицинским мерама, што је у јавности изазвало доста пажње, министарка је рекла да је то питање већ уређено Породичним законом из 2005. и да прекиди трудноће немају везе са овим законом.

Министарка Ђукић Дејановић навела је јуче да је циљ Предлога закона о правима пацијената успостављање партнерског односа са пацијентима и повећање личне одговорности за здравље, а Предлога закона о заштити лица са менталним сметњама дестигматизација тих особа.

Образлажући предлоге закона, министарка је навела и да је циљ тих прописа да на једном месту буду садржана сва права пацијената, као и неопходна стандардизација са међународним прописима.

Портпарол ДСС-а Петар Петковић рекао је да посланици те странке неће учествовати у раду парламента, јер ће присуствовати митингу не београдском Тргу Републике, који организују Срби са Косова и Метохије који се противе бриселском споразуму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару