Читај ми!

Посланици о примени бриселског споразума

Владајућа већина у Скупштини уверена да ће Приштина, иако нервозна, применити бриселски споразум и оно што је договорено, а да ће план примене бити готов на време, 21. маја. ДСС сматра да је напуштање разговора у Бриселу само трик Приштине. Демократе сматрају да грађанима треба рећи истину о ономе што је договорено и да Срби са Космета нису против европског пута Србије.

Упркос томе што су представници Приштине јуче у Бриселу напустили састанак са званичницима из Београда, владајућа већина у Скупштини Србије уверена је да ће Приштина, иако сада нервозна, на крају применити договорено. У ишчекивању разговора вицепремијера Вучића и покрајинских Срба у недељу на Косову и Метохији, већина у Парламенту уверена је да ће план о примени Бриселског споразума бити завршен у договореном року, до 21. маја.

Три недеље од парафирања споразума, Приштина затеже. Евентуалне измене документа, Београд категорички одбија, као и његову парцијалну примену.

"Република Србија неће прихватити никакве корекције тог споразума и трудиће се кроз посету првог потпредседника Владе косовским Србима да целовито објасни споразум и приволи косовске Србе да напокон прихвате, обезбеђује им опстанак и будућност", каже Момир Стојановић из СНС-а.

Иако није гласао за споразум, бивши министар за Косово и Метохију и посланик ДС-а Горан Богдановић каже да одлука већине мора да се поштује. Истиче да је кључ за примену управо разговор са косовским Србима, којима треба рећи истину о потписаном споразуму.

Јесте истина болна, али без обзира што овде провејава вест да косовски Срби желе да зауставе пут Србије ка Европској унији, будите сигурни да ниједан Србин са Космета то не жели", каже Богдановић.

ДСС је и даље - и против споразума и против његове примене. За њих је одлука приштинске делегације да напусти разговоре - само трик.

"Мислим да ће то бити синдром три круга око куће, то је оно, када петао јури кокошку, а она неће да пристане, пристане тек после трећег круга", каже Марко Јакшић из ДСС-а.

Дејан Раденковић из СПС-а каже да је очекивано то што је приштинска делегација напустила разговоре о примени споразума.

"То наша јавност мало зна. Приштини споразум не одговара, интелектуалци у Приштини тај споразум тумаче као лош за Приштину и то је оно што је позитивно за нас", каже Раденковић.

Дванаест дана остало је до сусрета Ивице Дачића и Хашима Тачија у европској престоници. До тада би морао да буде завршен план примене споразума.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару