Читај ми!

Црква и држава треба да се поштују и разумеју

Напредак и бољитак сваке заједнице почива у хармоничним односима државе и цркве, односно свих верских конфесија које у њој постоје, оценио председник Србије Томислав Николић. Неопходно да обе институције једна другу поштују и разумеју, да сарађују не угрожавајући принцип секуларности, истиче Николић.

Председник Србије Томислав Николић оценио је да напредак и бољитак сваке заједнице почива у хармоничним односима државе и цркве, односно свих верских конфесија које у њој постоје, па је зато неопходно да обе институције једна другу поштују и разумеју, да размењују мисли, савете и да сарађују, не доводећи у питање принцип секуларности.

"Више је вера, али Бог је један. Више је верских заједница, али је Србија једна. Само ако, као већинска заједница православних, не заборавимо учење хришћанске љубави, ако своју веру волимо и негујемо, а друге поштујемо и разумемо, ето симфоније у једном од најзначајнијих сегмената живота сваке државе", рекао је Николић.

Добробит грађана је императив и државе и цркве, сматра председник Николић.

"Зато је неопходно да обе институције једна другу поштују и разумеју, да размењују мисли, савете и да сарађују не угрожавајући принцип секуларности. Много је црквених учења која су тек под другим именима добила своју пуну државну афирмацију", рекао је Николић у интервјуу Гласнику СПЦО Дизелдорфа.

Он је указао да се тако, на пример, доброчинство као хришћанска вредност преточило у менаџерски појам друштвено одговорних корпорација, милосрђе у хуманитарне организације, учење да смо једнаки рођени у друштвену стратегију названу једнаке шансе за све или у борбу против дискриминације различитих.

Председник Србије, који је и копредседник Одбора за обележавање 1.700 година Миланског едикта, чија ће централна прослава бити обележена почетком октобра у Нишу, каже да ће то бити јединствена прилика да променимо слику Србије у свету, да нас свет прихвати и заволи, јер, како је рекао, имамо шансу да им представимо своју импозантну историју, али и своју садашњост, културу, веру, домаћинску традицију, посебност и свој карактер, баштину, своју лепу и срдачну земљу.

"Нову прилику за обележавање јубилеја Миланског едикта имаће нека друга држава тек за сто година. Зато ову нашу част коју смо заслужили и коју нам је васцели свет указао, морамо што креативније, што умније, што боље сагледати", рекао је Николић и додао да свој понос, али и огромну одговорност пред јединственом приликом и великим задатком дели са патријарском српским Иринејом.

Нећемо заборавити Стефана Немању и Његоша 

Председник Николић је рекао да није заборавио ни на обележавање девет векова од рођења Стефана Немање, ни два века Петра Петровића Његоша.

"И један и други су битно, судбински утицали на стварање нашег националног бића, сваки у своје доба. Држава ће се достојно одужити историјским личностима чији су јубилеји учинили част нашим животима. Не заборавите да нас догодине чека и обележавање стогодишњице Првог светског рата", навео је Николић.

Он је подсетио и да је прошле године обележена 100. годишњица Кумановске битке, као и да је он први председник Србије који је Дан победе у Великом рату дочекао на острву Видо, први који је походио Српску кућу на Крфу и уз војне почасти посетио гробље на Зејтинлику.

"Хоћу да кажем да се однос према историји, традицији, јубилејима и поносној прошлости мења. Ако сами не будемо чували себе, ако не будемо баштинили и истицали своје победе и чували сећање на своје хероје и жртве, на велике људе, нико то неће урадити уместо нас", поручио је председник Србије.

Поводом васкршњег празника, он је рекао да су то дани када се окупља породица и додао да му је највећа жеља да ниједан човек тај празник не дочека сам.

"Верујем у добро у људима. Верујем у Србију. Да није тако, тешко бих се прихватио овог посла пуног искушења. Само суштаство Васкрса не дозвољава ми да, иако смо као држава и народ више пута доживели историјске неправде, изгубим веру у праведнији и лепши, хуманији и честитији свет", навео је председник.

Он је указао да нико не може сам, ни као појединац, ни као народ.

Упитан шта би поводом Васкса поручио патријарху српском, Николић је рекао да би сваком верујућем човеку, па и патријарху, рекао да у својим молитвама не заборави старе и нејаке, болесне и немоћне, нека не заборави који без посла, са кором хлеба на празном столу дочекују празник, нека се у молитвама сетимо свих који су у расејању, наше деце, наше једине отаџбине Србије за чији напредак, здраву нацију, пуне колевке и васкрс духовни молимо Господа.

"Нека наше молитве буду искрене, а поруке празника којим славимо Христово васкрснуће и победу над смрћу, поруке хришћанске љубави, вере и наде нека увек буду део нашег система вредности кад гледамо у друге људе и доносимо одлуке", рекао је Николић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару