Читај ми!

Основана Ромска интерпарламентарна организација

Потписивањем декларације, посланици ромске националности у парламентима земаља региона у Београду основали Ромску интерпарламентарну организацију. Циљ организације је заштита и унапређење права Рома. Скуп подржали председник Томислав Николић, председник парламента Небојша Стефановић, као и амбасадори САД, Немачке и Велике Британије.

Посланици ромске националности у парламентима земаља региона су у Београду, потписивањем декларације, основали Ромску интерпарламентарну организацију, чији је циљ заштита и унапређење права Рома.

Подршку Ромској интерпарламентарној организацији пружили су председник Србије Томислав Николић који је отворио скуп у Дому Народне скупштине, као и председник парламента Небојша Стефановић, и амбасадори САД, Велике Британије и Немачке.

Декларацију су потписали парламентарци ромске националне заједнице из Србије, Словачке, Хрватске, Мађарске и Македоније, а у настајању те организације учествовали су и посланици из Румуније.

У оснивачкој декларацији наведено је да је циљ организације утврђивање положаја ромске заједница и проблема с којима се Роми суочавају и сарадња с регионалним и националним владама и парламентима на остваривању и заштити права Рома.

Један од задатака Ромске интерпарламентарне организације јесте подршка иницијативама на локалном нивоу као најважнијем за остваривање права Рома, као и сарадања с међународним институцијама, пре свега са УН, ЕУ, Саветом Европе и ОЕБС-ом.

Задатак организације, како се наводи, биће и унапређење и развој међународних установа које се баве питањима од суштинског сначаја за положај ромске заједнице, а циљ је и афирмација Светског дана Рома (8. април) и Светског дана ромског језика (5. новембар).

Један од иницијатора за оснивање организације јесте и ромски посланик из Србије Срђан Шајин, који је и председавао седници.

Председник Србије Томислав Николић који је рекао да ромска популација у Србији ужива сва права цивилизованог и демократског друштва.

Николић је истакао да та организација свакако има своје место у остварењу стратешких циљева Србије и напоменуо да је ромска популација саставни део нашег друштвеног и националног бића и културног амбијента, као и незаобилазни део наше социо-политичке стварности.

Пример су, како је додао, припадници Рома који су као посланици и иницирали скуп у Скупштини Србије.

"Овим данашњим скупом Србија показује посвећеност бољем животу сваког свог грађанина, без обзира на националност, боју коже, политичко и свако друго опредељење", рекао је председник Србије.

Он је навео и да је посебно поносан што се у Скупштини Србије - у нашем Дому демократије и у Београду, српској престоници и граду који је познат по космопилитизму - ствара нова међународна, значајна институција, која ће радити на промовисању, заштити и унапређењу права ромске популације.

"Први пут се ствара организација са међународно-правним атрибутима која носи идеју интерпарламентарне борбе за остварење универзалних норми у области људских права", рекао је Николић.

Према речима председника, за Србију је драгоцено активирање парламентарне димензије ромског питања будући да су проблеми са којима се Роми суочавају готово истоветни на целој планети, а решење тих проблема се разликују, због чега је значајна размена искустава.

Наводећи да ће та организација бити нови оквир за остварење сарадње у областима које су значајне за живот и опстајање ромске популације, председник Србије рекао је да очекује да ће пројекат добити подршку међународних организација и свих земаља света јер готово да нема државе у којој не живе Роми.

"Данас дајете пример целом свету како се за остварење својих права треба борити кроз институције система", нагласио је Николић и истакао да од ромске интерпарламентарне организације очекује да делује као "покретач региона".

"Моју подршку увек ћете имати", поручио је председник Србије.

Стефановић: Посвећени правима Рома

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић изјавио је да парламент, као највиши законодавни орган, доносећи законе усклађене са прописима ЕУ, на јасан начин истиче опредељеност нашег друштва да у што краћем року добије датум почетка преговора о придруживању.

"На нашем путу ка европским стандардима изузетна пажња поклања се унапређењу положаја свих рањивих категорија, а ромска заједница, нажалост, јесте један од најрањивијих слојева, и то без обзира да ли је посматрамо кроз социјалну, економску или политичку призму", рекао је Стефановић на првом скупу Ромске интерпарламентарне организације.

Он је указао да је у мандату новог сазива донет низ закона који су значајни за побољшање положаја маргиналних група као и за спровођење стратегије о интеграцији и давању нових овлашћења Ромима.

Стефановић је навео да је тако измењен Закон о ванпарничном поступку којим се ствара могућност за решавање питања правне видљивости Рома без личних докумената, а Законом о легализацији створена је могућност да ромске породице учине важне кораке у правцу легализације имовине.

Такође су, према његовим речима, Законом о буџету за 2013. годину, опредељена додатна средства за финансирање различитих активности у области интеграције Рома, а издвојена су и средства за успостављање високошколске установе за образовање Рома.

Законом о миграцијама јасно је дефинисана обавеза државних органа за решавање питања интерно расељених, рекао је Стефановић, и навео да је у кривичном законодавству као отежавајућа околност предвиђена мржња као мотив за кривично дело.

"Свесни смо да само доношење закона није довољно да се стање промени и на том пољу значајна је улога невладиних организација, које би требало да дају допринос у стварању адекватног амбијента за примену закона", рекао је Стефановић, и указао да у Србији готово да и не постоји општина у којој не живе и Роми.

Према његовим речима, висок степен сиромаштва припадника ромске популације као и нижи ниво образовања ствара посебан проблем за све државне органе да се и поред постигнутих видљивих резултата интензивније ухвате укоштац са решавањем проблема Рома.

"Сами Роми морају да преузму одговорнст са свим грађанима Србије, како за свој положај, тако и за европску будућност друштва. У условима када земља доноси тешке одлуке од великог је значаја заједништво које Роми као грађани Србије деле са свима другима", рекао је Стефановић.

Девенпорт: Напредак српске ромске заједнице

Скупу су се обратили и амбасадори неколико земаља у Србији, који су истакли значај интеграције ромске популације у све поре друштва и улогу коју у томе треба да имају земље појединачно, али и међународне организације и институције.

Амбасадор Велике Британије Мајкл Девенпорт је навео да су сви сведоци последњих месеци одређених помака и добрих вести када је у питању ромска заједница у Србији.

Девенпорт је казао да се то огледа у више сегмената друштва, а посебно у образовању и повећању броја наставног особља и додао да је и његова земља пружила одређену помоћ у правцу побољшања положаја Рома.

Амбасадор САД Мајкл Кирби честитао је Николићу и грађанима Србије на напорима које улажу у побољшању живота ромског становништва.

Он је назначио да САД даје пуну подршку Србији и свим државама региона на путу и напретку који имају у интеграцији Рома у све сфере друштва.

Амбасадор Швајцарске Жан Данијел Рух честитао је на формирању Ромске интерпарламентарне организације и изразио наду да ће она имати утицаја на већу инклузију Рома у срединама у којима живе, док је амбашадор Немачке Хајнц Вилхелм поручио да су људска права и демократија суштински приоритети немачке спољне политике.

Немачка влада, навеп ке он, придаје велики значај правима мањина, што је заједничка опредељеност у борби против сваке врсте дискриминације.

Оснивање Ромске интерпарламентарне организације представља одлучност ромске заједнице да преузме одговорност, поручио је посланик Ромске партије у Скупштини Србије Срђан Шајн, који је изразио наду да ће активности те организације допринети да Роми као социјално најугроженија група изађу из проблема са којима се свакодневно суочавају.

"Ово је нови механизам коришћења демократских капацитета посланика ромске националности у националним парламентима, као И припадника различитих политичких опција који је усмерен на побољшање положаја Рома", нагласио је Шајн.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару