Читај ми!

Договор бољи од референдума

Пукотина која сада постоји посебно између Срба са севера Космета и Београда је веома опасна, каже Милован Дрецун. Излаз из лавиринта у коме се налазе Београд и представници четири српске општине, по мишљењу Дрецуна, није референдум већ договор.

Да ли је Србија све даље од идеје расписивања референдума о бриселском споразуму и да ли је могућ договор Београда и локалних српских лидера са севера Косова и Метохије. 

У ишчекивању најављене посете вицепремијера Александра Вучића северу Космета, представници осам српских општина јужно од Ибра траже пријем у Влади Србије. Очекују да 7. маја разговарају са премијером и вицепримијером, јер сматарју да је важно да се чује шта о споразму мисли две трећине српског становништва у покрајини. 

Излаз из лавиринта у коме се налазе званични Београд и представници четири српске општине на северу Космета по мишљењу Милована Дрецуна није референдум већ договор.

Верује да ће долазак Александра Вучића на север бити кључни тренутак за постизање неопходног политичког јединства. С друге стране председник општине Зубин Славиша Ристић поток поручује да је Вучић добродошао, али да његова посета неће променит став Срба са севера који одбацују споразум са Приштином.

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже да је пукотина која сада постоји посебно између Срба са севера и Београда веома опасна, не само по интересе српског народа на Косову и Метохији већ и по положај и будућност државе.

"Ако та пукотина не буде што пре превазиђена, ако не буде договора, Београд ће морати да крене у примену бар дела договора, па да се постепено договарамо са Србима", рекао је Дрецун.

Негирајући спекулације да ће председници четири општине са севера бити смењењи ако не прихвате споразум, Дрецун на конкретним примерима диплома и држављанстава тумачи предности договора са Приштином.

"Што се диплома тиче на њима ће стајати натпис Заједница српских општина, али Републици Србији нико не брани и то ће се чинити да издаје дипломе, на којима ће бити грб Републике Србије и писати Република Србија", каже Дрецун.

Према његовим речима, тиме се постиже једно практично решење да дипломе буду употребљиве и на Космету, посебно на оном делу који контролише Приштина и да буду ван Космета свуда употребљиве посебно у централној Србији.

Што се тиче држављанства, сви они који живе на Косову и Метохији су држављани Србије и сви имају право на путне исправе, каже Дрецун и додаје да ће Срби учествовати на изборима за посланике Скупштине Србије као и до сада да имају своје посланике, да бирају председника Србије.

Београд поштује рокове који су у духу парафираног споразума, али не инсистира као Приштина на брзини, већ на одрживости примене договорених решења. Тако на питање када мора бити завршен план за примену споразума одговарају из тима Владе Србије за имплементацију. Вељко Одаловић наводи да су и сада кључне две ствари - формирање Заједнице српских општина и њене надлежности.

"Један од предлога који је дат је да се формира прво један привремени орган састављен од представника Срба четири општине са севера и да се крене у имплементацију, то је предлог који су дали и Приштина и представник ЕУ", рекао је шеф тима Владе Србије за примену споразума Вељко Одаловић.

Одаловић истиче да је план да се крајем године спроведу избори за локалне заједнице и тада формира Заједница српских општина.

"Стратешки маркетинг" представио је истраживање јавног мњења спроведеног баш на дан парафирања предлога брислеског споразума, које показује да би чак 60 одсто анкетираних грађана подржало одлуку државног тима за дијалог.

Шездесет одсто грађана сматрало је да споразум води брже до европских интеграција, док је за 23 одсто анкетираних такав потез продаја националних интереса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару