ЛСВ: Ђиласу важнија власт од аутономије

Драган Ђилас спреман да жртвује војвођанску аутономију да би се препоручио странкама на власти, оценио потпредседник ЛСВ-а Ђорђе Стојшић.

Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) изражава забринутост што је, како тврди потпредседник ове странке Ђорђе Стојшић, председник Демократске странке Драган Ђилас спреман да жртвује војвођанску аутономију не би ли се препоручио странкама на власти.

Стојшић, који је и народни посланик, рекао је на конференцији за новинаре да је Ђилас, гостујући у једној телевизијској емисији, изнео став да су од саме Декларације "много опасније изјаве Бојана Костреша који каже да би за Војводину било сјајно када би имала иста права као што имају сада Срби на Косову кроз овај споразум".

Ђилас је, према Стојшићевим речима, у тој емисији рекао и да "Срби на Косову добијају аутономију у односу на Албанце, који су већински народ и са којима смо ратовали пре само десетак година''.

Стојшић је запитао у односу на кога то, према Ђиласу, треба Срби у Војводини да добију аутономију, да ли "у односу на остале Србе", и констатовао да је "то много опасна ствар, и да такве ствари не треба говорити".

Ђилас је ''једини уз ДСС који није разумео Кострешово признање Влади Србије која је показала да зна шта су атрибути покрајине и да то као Војвођанин поздравља'', рекао је Стојшић и додао да, с обзиром на то да је странка коју Ђилас води коалициони партнер ЛСВ-а, не би био проблем да их пита да му подробније објасне дате изјаве.

Према Стојшићевим речима, Ђиласу је засметало и што је Бојан Костреш у парламенту споменуо и судску надлежност и полицију и друге надлежности које, како је рекао, Војводина нема.

Ђилас ''очигледно није схватио шта је данас концепт аутономије у Европи'', сматра потпредседник ЛСВ-а и наглашава да је то пре свега економска, а не етничка категорија као што је то било у 19. веку.

"Нејасно је шта је опасно у изјави Костреша, по нама је једино опасно то да Војводина не може више да буде колонија у којој, док се у Београду праве пилони и храмови, 400 људи чека на ред за хемотерапију. Из те позиције дедињске ароганције, не требамо трпети придике када говоримо о аутономији за коју смо се изборили пре 200 година", рекао је Стојшић.

Истакао је да постоје разлике у ставовима између војвођанског ДС-а и централе странке у Београду и да због тога ЛСВ не би волео да види да се аутономија Војводине жртвује зарад неких будућих коалиција и останка на власти у другим деловима земље.

На новинарско питање да ли је ЛСВ од Ђиласа или од врха ДС-а затражио објашњење за дате изјаве, Стојшић је рекао да није, јер "ни Ђилас није тражио да му се разјасне Кострешове изјаве пре него што је у јавности изрекао оно што је изрекао".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару