Читај ми!

Приштина плаћа због лажних сведока?

Срби који су протеклих година на Косову оптуживани и притварани на основу изјава лажних сведока, траже да им влада Косова надокнади штету. Више десетина Срба оптуживано за најтеже злочине које нису починили, а многи од њих су, иако невини, провели и до три године у притвору.

Одштету од косовсе владе траже Срби који су протеклих година на Косову и Метохији оптуживани и притварани на основу изјава лажних сведока.

Више десетина Срба највише током 1999. и 2000. године било је оптуживано за најтеже злочине које нису починили. Доказивање истине трајало је више година, па су многи од њих, иако невини, провели и до три године у притвору.

Милоша Јокића из Витине 1999. године ухапсили су припадници америчког Кфора, због наводног убиства. Тада је имао 20 година. Скоро три године провео је у затвору, после чега је ослобођен.

"Ухапшен сам августа месеца 1999. године у Витини под лажним оптужбама за убиство, после три месеца тужилац је проширио истрагу на још једно убиство, да би после шест месеци, после подизања те оптужнице било ново проширење за ратни злочин и за силовање", прича Јокић.

На крају је, како каже, осуђен на 20 година затвора пред окружним судом у Гњилану. Због свега што је недужан претрпео, пре четири године тужио је владу Косова.

"Сматрам да сам потпуно невин лежао у затвору три године, то је требало издржати. После свега што сам проживео сматрам да имам право на надокнаду штете", каже Јокић.

Милошев отац Велибор Јокић тврди да је прави разлог оптужби била намера косовских Албанаца да преотму велику имовину те српске породице недалеко од Витине.

"Они који су оптужили мога сина узурпирали су ми имовину. Наша борба траје од оног дана када је ухапшен, а онда се наставља и даље, сада за остваривање права за накнаду штете на шта има право по свим законима и прописима", прича Милошев отац Велибор Јокић.

У Канцеларији за бесплатну правну помоћ у Београду, кажу да су се обраћали Еулексу са предлогом да међународне судије преузму овај и сличне случајеве. Међутим, добили су одговор да локално косовко судство има довољно капацитета да води такве спорове.

Растко Брајковић из Канцеларије за бесплатну правну помоћ каже да се штета ту не односи на дане проведене у притвору, већ и на претрпљен страх, бол, повреду угледа.

"Та лица су била оптуживана за најтеже злочине укључујући и геноцид, проовели су у затворима по пар година и институције надлежне на Косову одбијају да на прави начин одговоре на њиохов захтев за накнаду штете", каже Брајковић.

Адвокат Живојин Јокановић који је и члан Судског савета Косова, у својој канцеларији у Приштини затрпан је предметима и жалбама Срба. Само за геноцид, каже, биле су 33 неосноване оптужнице против Срба.

"Најгоре је то што је протек времена учинио да се бојим да ће се покушавати избећи нека одговорност односно плаћање накнаде због неблаговремено поднетих захтева", каже члан Судског савета Косова Живојин Јокановић.

Други део проблема је, како каже, што су накнаде енормно мизерне, па се крећу од 12 до 15 евра по дану.

Највише лажних оптужби косовски Албанци приписивали су Србима непосредно после доласка међународних мисија на Косово, јуна 1999. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару