Читај ми!

Споразум укида изговор и изолацију

Скривање иза Косова завршило би новим егзодусом, поручује премијер Ивица Дачић. Први потпредседник Владе Александар Вучић наглашава да је бриселски споразум начин да Србија опстане. Уколико бриселски споразум на референдуму не би добио подршку, Вучић каже да не би остао на власти.

Због будућности Србије, више нико нема право на скривање, посебно не иза Косова, каже премијер Србије Ивица Дачић и наглашава да би нови покушај скривања завршио још једним егзодусом. Први потпредседник Владе Александар Вучић спреман је да иде на Косово и Метохију, али одлука о томе, каже, зависи од одговора који ће у уторак добити од Срба са севера.

"Ко хоће нешто да учини, нађе начин. Ко неће ништа да учини, нађе оправдање" - у речима које се приписују Пикасу, творцу слике тоталног уништења, премијер види сличност са нашом стварношћу. Бриселски споразум је укидање изговора, наводи Дачић у ауторском тексту у Политици.

"Морали смо тако, јер у Србији, због њене будућности, више нико нема права на скривање. А, богами, и нема више иза чега да се сакрије. Поготово не иза Косова. Зато што би нови покушај скривања завршио још једним, сасвим видљивим и огољеним, егзодусом. Новим жртвама, новим губитком и новим поразом", поручује Дачић.

Према његовим речима, актуелна власт изабрана је на земаљским, а не на небеским изборима, за земаљску Србију.

"И сама суштина бриселског споразума је у томе. Да означимо почетак краја и крај почетка и да нађемо начин, и начине, да урадимо оно због чега смо изабрани. А изабрани смо због тога да би Србија била земља у којој има посла, путева, школа, болница, књига, позоришта, лекова и задовољних и остварених људи", наглашава Дачић.

Бриселски споразум је и за првог потпредседника Владе начин да Србија опстане, да не буде изолована. Држава је, поновио је и на телевизији Прва, спремна да прихвати референдум, али само ако питање буде "да ли сте за бриселски споразум или не".

"Рекао сам Србима са Косова - идемо на референдум, постављамо најтеже питање за нас, али немојте да се играте са тим да нам говорите да питање треба да буде: Да ли Косово треба да буде у Србији или не? Ко ће на то да каже не?", упитао је Вучић.

Нада се да ће Срби са севера, на састанку у уторак, обећати да ће прихватити референдумску одлуку, ма каква она била. Ако бриселски споразум на референдуму не би добио подршку, Вучић каже да не би остао на власти.

Вучић је током дана отворио нову сталну поставку Конака кнеза Милоша, истакавши да се сећањем на дела најславнијих владара Србије деца не уче прошлости, већ будућности.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару