Читај ми!

Борба за Космет и одбрана РС национални интереси

Србија наставља борбу за опстанак Космета у оквиру Србије, изјавио Ивица Дачић и додао да је одбрана Републике Српске значајан национални интерес српског народа. Србија је гарант Дејтонског споразума и увек ће стајати иза свог народа у РС, рекао премијер Србије за "БН Телевизију".

Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је да Србија наставља борбу за опстанак Косова и Метохије у оквиру Србије и додао да је одбрана Републике Српске значајан национални интерес српског народа у целини.

"Наравно, ми настављамо нашу борбу за опстанак Косова и Метохије у оквиру Србије. Настављамо нашу борбу за статус Срба који живе у оквиру Косова и Метохије и то је била и суштина овог споразума који смо парафирали, а то је да се обезбеди једна врста српског ентитета на КиМ у једном периоду када Србија не признаје независност Косова, у једном периоду када још нема коначног решења", рекао је Дачић за бјељинску БН Телевизију.

Српски премијер је додао да је желео да скрене пажњу и на то да постоје и друга питања која су веома важна, а можда у овом тренутку и најважнија за српски народ - као што је опстанак Републике Српске.

Дачић је подсетио да је Србија гарант Дејтонског споразума и нагласио да ће Србија увек стајати иза свог народа у Републици Српској.

"Ми смо увек говорили да нема промене Дејтонског споразума без сагласности сва три народа и оба ентитета у БиХ и у том смислу када су у питању и ове расправе које се последњих дана дешавају у Србији, сигуран сам да то питање не сме остати по страни, имајући у виду то да ми понекад живимо у прошлости, а немамо баш увид у садашњост", рекао је Дачић.

Срби као народ нису баш познати по стратешком прегледу и стратешком увиду у то шта ће се дешавати убудуће, рекао је Дачић.

"Србија не би да отвара та питања, зато што у овом тренутку постоје други којима је у интересу да се отворе та питања, али са једних других аспеката, са аспеката ревидирања Дејтонског споразума у смислу његове промене, па чак и у смислу унитаризације БиХ. Ми смо апсолутно против тога. Исто тако, РС не треба да буде фактор нестабилности и дестабилизације, него једноставно треба да ојача, да гради свој ентитет и у том смислу Србија ће стајати иза ње", нагласио је премијер Србије.

Дачић је указао на редовне седнице влада РС и Србије и наставак сарадње коју ће имати министри и премијери.

"Мислим да треба да отворимо једну нову еру у борби за наше националне и државне интересе. Та нова ера значи да треба да будемо активни део једног процеса у међународној заједници који ће довести до реализације наших државних и националних интереса, а не да будемо реметилачки фактор и на тај начин не можемо ништа да остваримо. Значи, ја желим да ми свеукупно променимо нашу тактику, да тражимо савезнике на свим странама, јер без тога не можемо да остваримо ништа", поручио је премијер Србије.

Дачић је рекао и да се време у односу на пре неколико векова променило.

"Оно што је некада била стара Србија, сада што се тиче становништва је потпуно другачије него што је било пре можда два или три века. На територији старе Србије, мислим на Косово, Македонију итд. има све мање Срба. Временом се српски корпус селио у друге крајеве и ако бисмо данас гледали где живи колико Срба, сигурно је да на северу Косова живи око 40 до 50.000, а на југу Косова негде око 70.000 Срба и у том смислу свакако да опстајање Републике Српске, где живи више од милион Срба, одбрана РС у смислу ентитета, јесте наш значајан интерес у целини", рекао је Ивица Дачић у телефонској изјави за БН телевизију.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару