Читај ми!

Љајић: Много разлога против референдума

Много разлога против референдума који је једино прихватљив ако ће то значити да косовски Срби прихвате резултате, каже за РТС Расим Љајић. Предстоји имплементација бриселског споразума као тежи део посла, али је учињен корак напред, истиче Љајић.

Потпредседник Владе Расим Љајић истакао је да предстоји имплементација споразума из Брисела и да је са њиме учињен корак напред. Љајић је истакао и да се на Србију другачије гледа у међународној заједници.

"Тешке проблеме решавамо на добар начин. Променили смо матрицу понашања, усклађујемо најбоље решење у најбољим околностима, ма како оне биле тешке", истакао је Љаијћ гостујући у Дневнику РТС-а.

Љајић верује да је међународна заједница свесна потешкоћа у примени споразума. Како је рекао, интерес Србије је да се споразум имплементира.

"Требало би да радне групе дефинишу динамику и да по тој динамици радимо на операцинализацији", најавио је Љајић.

Потпредседник Владе је упозорио да је опасно да дође до потупног подвајања ставова када се ради о држави, Влади, интрересима државе и косовских Срба.

"Морамо да нађемо најмањи заједнички садржалац. Највећи губитници би били оно који би предузимали мере и кораке против државе и политике", рекао је Љајић.

Како је истакао, борба за косовске Србе се наставља на другим основама и у другом политичком процесу.

Љајић је подсетио да Ибрахим Ругова није признавао Србију, али да су Албанци редовно примали плате и пензије.

"И косовкси Срби могу на идентичан начин да се понашају", рекао је Љајић.

Говорећи о могућности расписивања референдума о прихватању договора из Брисела Љајић је рекао да постоји много разлога против и само један за.

"Уколико ће то значити да Срби прихвате споразум и да активно раде на имплементацији, онда вреди трошити време и новац. Сви други разлози су против референдума", истакао је Љајић.

Љајић оцењује да је ово време када политичка елита треба да преузме одговорност.

"Лакше би било да је тим одбио споразум. Освојили би политичке поене а земља би трпела штету. Ипак, ови људи су показали зрелост, одговорност и храброст", сматра Љајић.

Потпредседник Владе не верује да је реално да у кратком периоду референдум, ако до њега дође, обухвати и промену устава.

"То је питање за једну ширу дебату у оквиру парламентарних политичких странака", каже Љајић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару